12.07.2016 | 0:15
Издатели питат Рашидов къде са парите за книги в библиотеките
3-те милиона лева изчезнали мистериозно

Асоциацията на издателите „Българска книга“ (АБК) изпрати до премиера Борисов и медиите отворено писмо, в което пита  къде са парите, които министърът на културата трябва да даде по закон за попълване на библиотечните фондове.

„Според Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, акт към Закона за обществените библиотеки, държавата ежегодно трябва да отделя 8,22 млн. лв. за книги и 2,75 млн. за периодични издания, с които да попълва фонда на библиотеките из страната. Това обаче не се спазва“, пишат издателите. МК поиска от бюджета сумата 3 млн. лв., но и те „изчезнаха“ от бюджета между първо и второ четене на закона в НС, припомнят от асоциацията. Оттам питат Рашидов къде са били пренасочени тези пари.

„Пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016 г. няма нито в бюджета на МК, нито в централния бюджет. Не знаем какво е имал предвид министър Рашидов, споменавайки „пари за библиотеките“. Дали е визирал мизерното увеличение на заплатите на библиотекарите или е дал израз на своето желание да поправи „грешката“. Ако е второто, ще го призовем да го направи по-скоро с оглед на технологичното време, необходимо на библиотеките да изготвят своите проекти, категорични са от АБК.

Министерството на културата веднага ще запита Министерството на финансите за пари за изпълнение на определения със закон Стандарт за попълване на библиотечните фондове. Това заявиха по-късно от ведомството в отговор на издателите.

1 коментар

  1. Колев каза:

    Доволен съм от развитието на проблема с един проблемен мюсюлманин.Миналото на този индивид,трябва да го държи на километри от „Дондуков“-1.Ерозията на правителството продължава с въпросния казус,това не може да не радва опонентите на дамския министерски съвет.Бъкано е с фусти във всички коридори на каменната сграда,затова държавата ни е на този хал.Това е зле за народът ни,но много добре за опозицията на г-н Борисов,колкото я има разбира се!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране