19.01.2015 | 22:18
Измамени с жилища опитаха да линчуват нотариус
Русенците платили за имоти, които били ипотекирани

Протест на живеещите в блок „Теодора“ в Русе прерасна в бурен скандал в кантората на нотариус Албена Александрова. Хората се бяха събрали на ларгото пред Операта, за да протестират срещу отнемането на жилищата им, които утре ще бъдат описани от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

Причината е ипотека върху имотите, строени от предприемача Явор Блъсков, съобщава . Хората застанаха пред кантората на нотариуса, защото при нея са изповядани сделките. По думите на присъстващите, те са били уверени от нея, че върху апартаментите, които закупуват, няма тежести. В последствие се е оказало обаче, че те са ипотекирани и ОББ си иска парите, съобщава ruse.topnovini.bg.

Описът предстои утре от 10:00 часа, а собствениците са категорични, че ще направят жива верига и няма да допуснат частният съдебен изпълнител да влезе в блока.

По време на протеста собствениците решиха да се качат до кантората на нотариус Александрова, която се намира в прилежаща кооперация до ларгото. Това беше и причината протестът да е там, а в последствие трябваше да премине в шествие до сградата на Общината, която е в близост.

Щом се качиха, хората обвиниха нотариуса в измама, защото, по думите им, тя е знаела за последната ипотека върху блока, тъй като сама я е направила преди продажбите. Към нея бяха отправени и множество обиди, заплахи и обвинения от афектираните хора. Скандалът продължи до след 17.00 часа, като за да не се стигне до линч, каквато опасност имаше, в кантората пристигна и полиция.

Всички собственици, които бяха на протеста, са платили апартаментите си в брой и то в евро. Хората бурно негодуваха, защото са изкарвали парите за домовете си с тежък труд в чужбина и са се върнали с надеждата да живеят в родината си.

В договорите и нотариалните им актове не е посочено, че жилищата имат тежести, а дори в нотариалния акт на един от собствениците изрично е записано, че имотът няма такива.

Нотариус Алексндрова се опита да обясни, че не е нарушила закона, не е действала като мошеник, каквито обвинения имаше, не е част от престъпна верига, защото нито един от участниците в тази история не се е скрил.

Тя заяви, че нотариалните актове не са готвени в кантората, пристигали са изготвени от фирмата, която е продавала имотите, четени са на всички присъстващи. Албена Александрова обясни, че за да отговори на въпросите, има ли ипотека върху имотите, трябва да направи проверка, която изисква време и не може да стане веднага, а освен това трябва да бъде изрично изискана от купувача. Тук беше бурно прекъсната от присъстващите, които заявиха, че последната ипотека на блока е правена от нея и тя трябва да им е казала това при извършването на покупко-продажбата.

Собствениците настояваха, че правят протеста, защото искат да бъдат отнети правата на нотариус Алексндрова и тя да не упражнява повече тази професия.

Те разказаха, че първата ипотека е била направена на земята под блока още преди строежа му и е от 2007 г., през 2008 е последвала втора – на грубия строеж, а след това и на блока. Четвъртата ипотека е от 2009 година, направена от Албена Алекснадрова, заявиха протестиращи. Според тях три месеца по-късно са осъществени продажби на жилища.

За проблема си хората са писали до редица институции, стигнали са и до главния прокурор. По думите им, той е разпоредил на държавното обвинение в Русе да разследва случая. Получили са обаче отказ с обяснението, че по закон нотариусите не са длъжни да правят проверки за тежести служебно. Било им обяснено и че те все още нямат нанесени вреди, поради което прокуратурата няма да се заеме със случая засега.

Дългът на Явор Блъсков, който трябва да бъде покрит, е 500 000 евро. По повод проблема той заяви, че в момента се извършва голяма неправда, тъй като е представил 94 апартамента, негова лична собственост, които покриват два пъти неговия кредит, а частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов и ОББ искат да изкарат и хората като трети лица и да продадат техните апартаменти. Той попита риторично, защо ще продават техните апартаменти, а не първо тези на фирмата длъжник и си отговори, че хората биват умишлено стресирани, за да ги накарат да дублират плащането си, „което аз не искам“, беше категоричен Блъсков. Утре в 10.00 часа той ще е в блок „Теодора“ за да присъства на описа, заедно с адвоката си. Ще покаже и документи. Блъсков обясни още, че са подадени три жалби – една за спиране на производството, а втората от трите – за анулиране на този незаконен, според него, търг.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране