13.04.2017 | 16:34
ДПС пробва да купи Нова тв чрез Дидие Щосел
Изпълнителният директор води преговори с банки за отпускане на кредит. Борисов и ДПС му осигуряват финансиране
Дидие Щосел

ДПС пробва да купи Нова телевизия чрез изпълнителния й директор Дидие Щосел. Националната телевизия се продава за 100 милиона евро, съобщи в края на миналата седмица шведско бизнес издание.

В момента Щосел държи 5% от акциите в групата чрез фирмата си Eastern European Media Holding. Подготовката за придобиване на останалите 95% е започнала преди около два месеца, когато директорът е подал индикативна оферта. В момента тече финансово проучване и окончателна оферта се очаква до месец. Ако цената се хареса на MTG, сделката трябва да мине през одобрението на КЗК и през осигуряване на финансиране, т.е. може да приключи през втората половина на годината.

Заявката на Дидие Щосел предизвиква коментари и спекулации дали той не играе лице за друг интерес зад сделката. Самият той не е стратегически инвеститор и дори проектът с продобиването на “Нова” да е лична негова игра, при оценка на медийната група от над 100 млн. евро Щосел ще трябва да осигури капитал от няколко десетки милиона евро, за да търси в допълнение банково финансиране за остатъка от сумата.

Мениджърът на “Нова” вече води разговори за финансиране с някои от големите банки. Намирането му обаче не е нито лесно, нито сигурно. За да отпуснат толкова голяма сума, местните банки трябва да поискат разрешение от централите си. Техният анализ на перспективите пред българския телевизионен пазар едва ли ще се различава от този на MTG или собствениците на Central European Media Enterprises, които са собственици на bTV. А именно: инвестициите в телевизии в България (а и в цяла Източна Европа) вече не изглеждат привлекателни.

Икономическите аргументи и свиването на рекламния пазар стеснява силно кръга на стратегическите инвеститори и повдига втория голям въпрос – откъде Щосел ще събере необходимия капитал, без който банките не биха го подкрепили. Източниците за това са краен брой и именно оттам идват опасенията, че зад сделката ще се наместят брокерите на властта по модела, по който беше монополизиран и подчинен целият вестникарски пазар – с публични средства и в полза на политиците.

Въпреки, че етапът е много ранен, за да се търсят фактологични потвърждения, логично, пръв изниква образът на депутата от ДПС Делян Пеевски. Името му заедно с това на премиера Борисов се завъртя в публикация на “Фрог нюз”, на която ден по-късно Борисов беше цитиран да реагира пак пред същата медиа така: Нямам нищо общо с “Нова телевизия” и бТВ. Нямам нищо общо и с тяхната продажба или купуване, както и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Пеевски и майка му са първопроходникът в медийната монополизация. В периода 2007-2009 г. един по един изкупиха повечето вестници, овладяха разпространението им и печатници – както се оказа, всичко това беше финансирано от КТБ, за чийто фалит платиха накрая данъкоплатците. Междувременно нагледно показаха как медийната власт може да бъде продавана на политиците срещу достъп до публични пари и постепенно пак да се превръща в политическа власт.

Влизането на телевизионния пазар досега беше по-трудно, защото двете големи групи го държат почти целия и пробивът е амбициозна задача дори с големи инвестиции и подкрепа от властта. Първият опит с TV7 погълна над 130 млн. лв., пак от КТБ, накрая телевизията фалира заедно с банката. Сега Пеевски опитва с “Канал 3” (без да се показва официално като собственик), но тя остава малка. Евентуалната сделка за “Нова” отваря голяма възможност за придобиване на влияние – още повече, че телевизията върви заедно с най-голямата уеб група.

Самият Щосел въпреки чуждестранния си произход не стои далече от българските играчи и по всичко изглежда познава Пеевски отдавна. Първата инвестиция на Щосел в България е в телевизиите под марката “Диема”. В дружеството, което притежава каналите, миноритарен акционер, преди да бъде изкупен при влизането на шведската MTG, е офшорна фирма, свързвана с Делян Пеевски. (По-точно компанията “Диема груп” е собственост на регистрираната във Великобритания Nata Holdings, контролирана към онзи момент от офшорна компания от Бахамите. Nata Holdings е собственик и на “Алфа медиа груп” – това е фирмата, която стопанисваше десетки имоти в България и Гърция, ползвани от Пеевски и които през 2014 г. бяха прехвърлени официално към неговата “Балканска медийна компания”.)

Редакционната политика на “Нова телевизия”, макар и да се придържа в едрите щрихи към добрите международни стандарти, винаги е била много предпазлива. Темата за депутата от ДПС, при все ролята му през последните години, изглежда е табу, критичен поглед към властта също отсъства. През последните години чисто журналистическите предавания силно намаляха. Тези на Сашо Диков и Люба Кулезич бяха спрени и сега сутрешният блок остава единствената територия, в която се сблъскват мнения, но жанрът е крайно ограничителен.

През последните години почерпили опит от ДПС водещи фигури в пария ГЕРБ опитват да диверсифицират медийното влияние на Пеевски и да установяват контрол над медии чрез подставени лица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране