03.06.2021 | 9:47
Йончева: Корумпираният политик, споменат от САЩ, е Бойко
България вече е друга, убедена е евродепутатката от БСП

Евродепутатката от БСП Елена Йончева първа публично назова кое според нея е името, което стои зад обявлението на САЩ, че у нас е имало корупционен натиск върху лидер на политическа сила. По думите й, това няма как да е никой друг, освен лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

„Партньорите на България в САЩ ни помогнаха със санкциите за конкретни лица по закона „Магнитски“. Големият въпрос сега е кого са корумпирали и по какви схеми. Ако те продължават, а подкупваните са в държавната администрация, трудно ще преборим корупцията. Що се отнася до споменатия „политически лидер“, всички си мислим за Бойко Борисов, защото той беше на власт повече от десет години, каза Йончева пред 7/8 ТВ.

Според информацията на Министерството на финансите на САЩ Васил Божков неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители са „един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта“.

Тя беше категорична, че със служебното правителство и разкритията от САЩ вече има голям шанс България да бъде друга.

Елена Йончева посочи, че от няколко години САЩ отбелязват в докладите за България, че има ендемична корупция, най-вече в инфраструктурните проекти и енергетиката. А според анализ на ЕП всяка година страната ни губи 11 млрд. евро заради подкупи, кражби, търговия с влияние и пропуснати инвестиции.

Според нея с мерките по закона „Магнитски“ САЩ защитават своите национални интереси, България също трябва да защити своите – „оттук насетне всички карти са у нас“. Проблемът не е само с „изчегъртването“. Важно е който и да дойде на власт, подобни схеми да не са възможни, каза тя в отговор на въпрос.

В близките дни Елена Йончева очаква и реакция на европейски депутати по скандала с подслушването на опозицията от бившите управляващи от ГЕРБ. Днес тя ще запознае колегите си в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент с последните подробности по него и опитите на прокуратурата да осуети проверките, започнали от служебното правителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране