25.04.2017 | 0:01
Кабинетът “Борисов-3” ще е готов на 4 май
Постовете в правителството ще бъдат разпределени на база тежестта на всяка формация в парламента

Поредният кръг преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и “Обединените патриоти” приключи. Срещата продължи над 3 часа и се проведе в централата на ГЕРБ. На нея екипите уточниха последните детайли от коалиционното споразумение, което следва да бъде подписано от лидерите на двете формации. В него ще бъде вписана структурата на кабинета “Борисов-3”. Документът ще бъде подписан със сигурност до 4 май, но Владислав Горанов сподели, че това може да се случи и по-рано. По думите му обаче все още не са изчистени текстовете, свързани с механизма на управление и действията при кризисни ситуации. Той поясни, че конкретните имена на министрите ще бъдат съобщени на същата дата.

“Поименният състав на кабинета не е толкова важен. В споразумението има механизми и за назначаване, и за отзоваване на министри. Съставът ще се определи, едва след като ни бъде връчен мандатът от президента”, подчерта Горанов. Той добави, че единствено формацията, номинирала даден министър, ще има право да го отзове. Премиерът Бойко Борисов, разбира се, също ще има отношение по темата, тъй като той трябва да предложи промените в състава на кабинета пред парламента. Отзоваването на министър пък ще се случва на основание сваляне на политическата подкрепа.

В кабинета “Борисов-3” ще има 4 вицепремиерски поста, но все още не са определени техните ресори заради предстоящото европейско председателство, каза още Владислав Горанов. “Структурата на Министерския съвет като портфейли е същата. Някои вицепремиери ще поемат и министерства”, разясни ексминистърът на финансите.

Съпредседателят на “Обединените патриоти” Красимир Каракачанов подчерта, че постовете в правителството ще бъдат разпределени на база тежестта на всяка формация в парламента. “Колко министерства ще получим все още не е коментирано. Важното е във всяко министерство да има хора и от ГЕРБ, и от ОП. Партньорите са за това – да споделят отговорността”, допълни той. Каракачанов изрази очакванията си в следващите един-два дни споразумението да бъде готово, но посочи, че никой не си поставя срокове.

Горанов от своя страна заяви, че правителството ще бъде съставено само от ГЕРБ и Патриотите, изключвайки “Воля” на Веселин Марешки. Все пак бившият финансов министър поздрави Марешки за декларираната от него подкрепа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране