06.03.2024 | 11:30
Кабинетът „Денков“ падна, Радев е на ход
Открива се пътят за подновяване на правителството, вече с Мария Габриел като премиер

С пълно единодушие 216 депутати одобриха днес оставката, която подаде снощи премиерът Николай Денков. С това се открива пътят за обновяване на общото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но вече с номинираната от герберите Мария Габриел като негов ръководител.

С неговата оставка се прекратяват правомощията и на самото правителство. Кабинетът обаче ще продължи да изпълнява правомощията си, докато парламентът избере нов.

Самият Денков остана в парламента, колкото да изложи мотивите за оттеглянето си. Той буквално преповтори това, което каза снощи пред медиите – че оставката е знак, че спазва думата си; че очаква в следващите 9 месеца, когато премиер трябва да бъде Мария Габриел, да бъдат довършени договорените с ГЕРБ реформи и промени, най-вече в съдебната власт и регулаторните органи.

След това заговори за свършеното от кабинета – започна да изрежда увеличения на заплати, борба с корупцията и строеж на пътища. Когато се похвали с построени магистрали, депутатите от ГЕРБ-СДС открито му се смееха. Веднага след речта си Денков напусна парламента, за да отиде на заседание на правителството, и остави депутатите да си говорят сами.

Нежеланието му да остане възмути опозицията. „Дойде, изрецитира една камара лъжи, стана и избяга!“, гневно коментира Георги Свиленски от БСП по адрес на премиера в оставка. От „Възраждане“ нарекоха Денков „министър-председател по документи“, а излъчилите го ПП-ДБ определиха като „политически шарлатани и най-големите корупционери“. „Корупцията стана законна, задкулисието стана предкулисие“, обобщи впечатленията си от управлението соцлидерът Корнелия Нинова. „Изпраха Бойко Борисов. Това е единственото, което направиха“, включи се и зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. А ПП-ДБ той нарече „най-долното и жалко нещо, появявало се в политическия живот на България“.

Да защити Денков излезе на трибуната съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. „В историята на България няма примери като този – премиер да си подаде оставката, защото си е дал обещанието“, възхвали постъпката на Денков неговият партиен лидер. Той изтъкна, че правителството е създало високи очаквания сред българите, на които всеки управляващ в бъдеще ще трябва да отговаря. Според него опозицията не се справя с това и затова се маргинализира. „Властта за нас не е крайна цел; властта е средство за промяна. Докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред“, обяви Петков.

Изявлението му предизвика порой от гневни и откровено обидни коментари към Петков – включително определението „измамник“, което дойде от бившия му съратник Радостин Василев, и грозната дума „боклук“, излязла от устата на Тошко Йорданов. Десният политик отговори като отново окачестви опозиционерите като „маргинали“, а Василев нарече „предател“. Включи се и колегата му Явор Божанков – определи опозицията като „орки“ и ги посъветва да си направят държава „Оркистан“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране