16.02.2024 | 18:13
Как Борисов използва прокуратурата да изтрие разговори от един телефон
Оказва се, че бизнесменът Веселин Денков, който беше показно задържан и обвинен за изнудване и убийството, държан в ареста без доказателства, е пряка жертва на Бойко Борисов и неговата връзка с аферата в Барселона

Жената на Денков – Ивайла Бакалова, бивша Мис България – се е сближила с Борислава Йовчева, поддържала контакт с нея, помагала й да си намери жилище и училище за дъщеря си Ема в Дубай.

Бакалова живее в Дубай през повечето време от годината, води се постоянен резидент там. Йовчева обмисляла да се премести в Дубай след като къщата в Барселона беше осветена в медите, а испанската прокуратура започна разследване за пране на пари. Приятелка на Бакалова я свързала с Борислава Йовчева, с молба да й помогне. Тя не е знаела отначало нищо за Йовчева, разбрала е при разговорите си с нея за кого става дума, и въпреки всичко е помагала. Нейната помощ е станала причина за репресия срещу нея и мъжа й. По-късно нейни познати я предупредили, че Борисов се заканва „да ги приключи“, разказа Бакалова включително пред Нова тв.

По-долу са показанията на Ивайла Бакалова пред прокуратурата, в които тя директно прави връзка между Борислава Йовчева и бившия премиер Бойко Борисов. Делото по т. нар. Барселона гейт беше иззето от наблюдаващ прокурор и прекратено в частта, в която е разследван Борисов. Мнението на новоназначените прокурори е, че твърденията на Бакалова не се приемат за достоверни.

Каква е била целта на ареста на Денков? Разследващите са иззели от дома им бижутата и скъпоценностите на Бакалова, прибрали са колата й и смартфона й. Когато месеци след ареста на мъжа й, телефонът й е върнат, тя установява, че цялата кореспонденция с Борислава Йовчева в приложението WhatsApp, всички разговори, чатове и данни за комуникация с нея, са били изтрити, включително в облачния архив. Оказва се, че няма никаква друга цел на ареста и обвиненията срещу Денков. Те са абсолютно безпочвени и накрая той е освободен.

Така Ивайла Бакалова застава без да иска и в основата на разплитането на мафиотската структура около Мартин Божанов – Нотариуса. Нотариуса, който беше застрелян неотдавна, се появява покрай ареста на Денков като „консултант“. Той изпраща своя помощник адвокат при Бакалова, който й предлага да плати 100 000 евро „минимум“, за да се “уреди” освобождаването на мъжа й. Бакалова записва някои от разговорите и това става основа за разследването на Антикорупционния фонд “Списък за бърз контрол”. Осветена е схема за подкупи в Специализирания наказателен съд.

Постепенно след убийството се разкрива голяма мрежа, оплела съдебната система и властта с корупция и престъпност.

Бившият главен прокурор Гешев, който почти две години държеше чадър над делата и компрометиращите данни за Борисов, изведнъж се активира за довърши разследването по Барселона гейт и последва неговото светкавично отстраняване. След уволнението на Гешев е премахнат и наказан и наблюдаващия по делото прокурор Стефан Христов, защото си позволил да работи извънредно и така нарушил правилниците. След назначаването на мястото на Гешев на неговия заместник и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, прокуратурата прекрати всякакво разследване и обяви Борисов за “чист” по Барселонагейт.

Факсимилетата от показанията на Бакалова пред прокуратурата са публикувани в сайта „Биволъ“:

1 коментар

  1. Амиии каза:

    Това е основа да се проведе задълбочено разследване с цел да се изясни истина ли е или не твърденията на тази миска. Това са интересни твърдения, но не са доказателства. Прокуратурата разследвала ли е тези твърдения?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране