31.12.2016 | 3:16
Как съдия с 2000 лв. заплата взема апартамент за 78 лева в Свиленград
Помощ за осигуряване на апартамент на Елена Тодорова е била искана и от окръжни съдии от Хасково

Общинските съветници в Свиленград са променили приложение към свое решение, за да може районният съдия Елена Тодорова да ползва общинско жилище. Това става през юни 2014 година. Тогава Елена Тодорова е административен ръководител на Районен съд Свиленград, взема около 2 000 лв., заплата и се нанася в общински апартамент с наем 77, 93 лв., съобщава топновинибг.

За да е законно всичко е трябвало имотът да бъде прехвърлен от раздел „под наем“ във „ведомствено жилище“. Иначе съдия Елена Тодорова не отговаря на критериите. Оказва се, че тя е прехвърляла имот след 13 март 1990 г. Наредбата на общината казва, че ако след тази дата има прехвърляне, то кандидатстващият няма право на общинско жилище. А според Декларацията на Елена Тодорова пред Сметната палата, през 2012 година, тя е прехвърлила безвъзмездно къща с двор в село Сламино.

Районният съдия Тодорова не отговаря и на още един критерии. В чл.4 т.5 от Наредбата е казано, че ако една четвърт от общия годишен доход на гражданите и техните семейства не може да покрие разхода за пазарната наемна цена, то тогава този човек има право на общински имот. В случая обаче със заплата от близо 2 000 лв., няма как при магистратката да стане. А т.6 задължава всеки, който кандидатства да има непрекъсната адресна регистрация в Свиленград 5 години. Припомняме, че Елена Тодорова е от Ямбол.

Във въпросната докладна записка, която е била поставена за разглеждане, когато председател на местния парламент е адвокат Георги Еленков от ГЕРБ, е посочено че: „Към настоящият момент община Свиленград има възможност да предостави за ползване общински жилищен имот, представляващ двустаен апартамент, находящ се в кв. „Простор“, бл. 3“.

По време на дебатите е било изтъкнато, че се налагало ежедневно на съдия Тодорова да пътува разстоянието от Ямбол до Свиленград, довериха съветници. Според Закона за достъп до обществена информация е поискано „Копие от отправено искане на юридическо лице на държавна издръжка за настаняване“, но такова бе отказано. А мотивът бе, че съдия Елена Тодорова не дава съгласие да се сдобием с документа.

Помощ за осигуряване на апартамент на Елена Тодорова е била искана и от окръжни съдии от Хасково. Проверка показа, че магистратите в Хасково са отказали да говорят с представители от изпълнителната власт и са се дистанцирали. Към моментасъдия Елена Тодорова отказва да разговаря с журналисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране