02.04.2016 | 1:20
Каквато държавата, такива и патриотите, такива и циганите
Happy Fool's Day

Радио „Фокус“: …Искате ли да сменим темата с една също толкова сериозна тема?

Валери Симеонов, ПФ: Слушам ви.

РФ: Знаете, че в петък се гледа делото за радикален ислям в Пазарджик.

ВС: Да.

РФ: Има данни, че джихадисти използват балкански маршрути, дори има подозрения, че терористи от „Ислямска държава“ (ИД) са преминавали през България. В този ред на мисли, превръщат ли се пазарджишките квартали „Изток“, „Ябълките“ в свърталище на екстремизъм и пропаганда към война?

ВС: Не. Отговорът ми е не. Силно казано е. Видя се, че има няколко човека, които са проповядвали радикален ислям. Те ще бъдат осъдени, вече има няколко от тях осъдени, но да създаваме впечатлението, че в Пазарджик едва ли не е гнездото на тероризма, няма как да го приема това нещо, да се съглася. Просто си има там няколко човека, които са добре спонсорирани, добре заплатени, за да привличат по-бедни цигани срещу пакетчета с месо, някоя и друга дреха, такива работи, да се опитват да ги агитират, за да вкарват исляма. В общи линии, това е стратегия за износ на ислям. Но да ви кажа, че нашите цигани като психология, като етнос, в никакъв случай не са податливи на такава обработка.

РФ: Значи смятате, че е силно преувеличено това, че Ахмед Мусса, един от обвиняемите, е поддържал пряк контакт с терористични организации?

ВС: Не, това не го оспорваме. Казах, че има няколко такива единици, Ахмед Мусса, още двама-трима сигурно. Въпросът е какво са постигнали. Какъв е резултатът от тяхната дейност? Засега, слава Богу, никакъв. Защото нали знаете, че те даже не са успели да вербуват хора, за да ги изкарат извън България да се бият, било за ИДИЛ, било някъде другаде.

РФ: Слава Богу, че не са успели.

ВС: Не са успели, защото не е имало съгласие, нямало е желание. Това са по-скоро ядки, които естествено, че не трябва да бъдат подценявани, които трябва да бъдат разбивани, разпарчетосани, унищожавани с цялата желязна сила на държавата и такива трябва да бъдат осъдени с много тежки присъди. Но не бива да гледаме на тази дейност като застрашаваща националната сигурност.

***

Разбор.

В позицията на г-н Симеонов се забелязва известна привързаност към качеството последователност. Това е качество, което се счита за добра характеристика, затова и публичните хора се стремят към последователност. Когато изговаряш думи публично, те се натрупват една върху друга и е желателно да не си противоречат много.  Малцина са тези виртуози, които могат за половин час да вдигнат и свалят ДДС, да уволнят и преназначат чиновник с едни и същи мотиви и за двете действия, и т.н. – и след това хората да им ръкопляскат. Или в едно изречение да съберат три противоречащи си тези, но да звучат убедително.

(Всъщност това не са хора, а един определен Човек – само той го умее това, поради което владее сърцата и умовете дори на взискателна публика.)

А Валери Симеонов е просто човек, затова трябва да си съгласува становищата. Един от ресурсите му е да се тревожи, че България загива и циганите ще ни изядат.

Той обаче подкрепя актуалното правителство, следователно нещата не може да са чак толкова зле, колкото преди подкрепата. Но все пак нещата са зле и циганите са лоши, защото така сме казали и сме държали да ни чуят, пък и тоя мандат не е вечен.

И сред целия водовъртеж от съображения се получава, че България постепенно става читава държава, но тази радостна тенденция ще продължи, докато Патриотичния фронт подкрепя кабинета. Циганите все така са напаст, но не така голяма, както преди, и не така страшна, както след – след като България един ден осъмне с правителство, неподкрепено от ПФ.

И, разбира се, най-приятната поука от цялата работа – циганите ни не стават за терористи. С огромно съжаление и безпокойство подозираме, че и това циганско качество зависи от формулата за подкрепа на правителството…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране