29.09.2016 | 13:54
Какво ще поиска Русия в замяна на Георгиева
Бойко Борисов нямаше да я издигне, ако имаше намек от Путин за вето, твърди пиар публикация в „Политико“

След близо година подготовка вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева спечели най-накрая подкрепата на българското правителство за кандидатурата си за генерален секретар на ООН. Сега тя трябва да обедини около себе си гласове преди вота на 5 октомври в ООН.

Каква е цената на Путин? 

Номинацията на Кристалина Георгиева дойде след разговор по телефона между премиера на България Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Дори най-големите привърженици на Георгиева не допускат, че тя може да е избор номер 1 на Русия за поста. Но те получават надежда за това след разговора с Путин, защото е малко вероятно Борисов да я бутне напред, ако руският президент е направил дори намек за вето.

Големият въпрос е – какво ще поиска Путин в размяна на своята подкрепа

Португалските страхове: Португалският президент вече сравни пускането на Георгиева в последния момент като участие в маратон, но само във финалния спринт. Това изявление идва и заради факта, че португалската кандидатура на Антонио Гутейриш става губеща, ако на терена се пусне Георгиева.

Предимствата на Кристалина Георгиев

Тя идва от Източна Европа, има подкрепата на някои държави от региона, има опит в световните организации, уважавана е в международните среди.

Слабите страни на Кристалина Георгиева

Тя влиза късно в състезанието. Тя прецаква предпочитания от Русия кандидат – Ирина Бокова и Русия може да й наложи вето. Тя не е единствения източно-европеец. Защо тя мисли, че ще спечели поста. “Гледам на света в неговата цялост. Хората са тревожни навсякъде. Дори младите, образованите и богатите са тревожни. Мога да се справя с този проблем”, декларира Георгиева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране