24.11.2016 | 0:01
„Калинки” на ГЕРБ налазили бордовете
БСП поиска кабинетът в оставка да спре с назначенията и с разпоредителните сделки

Това правителство, загубило доверието на българските граждани, само седмица, откакто подаде оставка, провежда безразборни разпоредителни сделки и прави кадрови назначения. Затова БСП настоява правителството в оставка да спре всякакви разпоредителни сделки и кадрови назначения. Това заяви говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев.

Той поясни, че в тази последна седмица, когато кабинетът “Борисов-2” подаде оставка, съпругата на бившия външния министър от “Борисов-1” Николай Младенов била назначена в проектната компания “Ай Си Джи Би”, която се занимава с газовата връзка с Гърция. По думите на Бойчев обаче отличникът по скандални назначения е сегашния външен министър Даниел Митов. Освен че преди дни той прати посланици двамата си зам.-министри (Валентин Порязов в Швеция и Румен Александров в Холандия), постоянният му секретар също е назначен за посланик. В МВнР отварят назначения на всички позиции – от постоянен секретар, което е най-висшата дипломатическа длъжност, ръководител на инспекторат, генерален директор на всички ключови дирекции във ведомството, каза Бойчев и попита риторично какво ще прави новият външен министър и какви ще са възможностите му за провеждане на политика.

ГЕРБ се върна към политиката на вкарване на “калинки” в бордовете на държавните предприятия предизборно, заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Той добави, че това се е усилило през последните 7-10 дни. Например във ВМЗ-Сопот е била сменена голяма част от борда на директорите и е назначен Атанас Трифонов, който е временно изпълняващ председател на ГЕРБ в Сопот. Сменен е бил изцяло и бордът на Държавната консолидационна компания и там са назначени Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров, които нямали почти никакъв опит. Сменен е бил и целият борд на Ел Би Булгарикум, въпреки че предприятието е печелившо и носи дивидент на държавата.


МО разпродава имоти

Военният министър Николай Ненчев подготвял продажбата на над 200 дка доста апетитни земи по Черноморието, алармираха от БСП. Сделките се готвят под претекст, че имотите били “с отпаднала необходимост за МО”. Депутатът от Бургас Атанас Зафиров съобщи, че има информация, че се дават на концесия апетитни плажове по ускорена процедура и с предвидими победители.

Сменял се статутът им от публична държавна в частна държавна собственост. Зафиров каза, че от години в Черноморец, където са голяма част от тези земи, има хора с основателни инвестиционни претенции към МО, които не са били удовлетворени. По думите на Зафиров има данни за чистки в МО явно с цел замитане на следи.

Междувременно на вчерашното си заседание кабинетът даде съгласието си министърът на отбраната да продаде 2 имота с отпаднала за МО и за Българската армия необходимост. Данъчната им оценка надхвърля 500 000 лв. Става въпрос за поземлен имот с площ 47,355 дка и застроен с 22 сгради в Самоков с данъчна оценка 545 259,20 лв. Другият имот е в столичния кв. “Драгалевци” с площ 18,89 дка, застроен с 18 сгради и с данъчна оценка 1 632 093,10 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране