15.07.2016 | 8:17
Камион помете стотици в Ница, жертвите са над 80, а ранените – над 120
Чудовищен терористичен акт в Деня на Бастилията във Франция

Кървав терористичен акт с над 80 жертви и над 120 ранени, от които 18 в много тежко състояние, беляза отбелязването на националния празник на Франция – Денят на Бастилията 14 юли.

Атентатът е станал чрез 35-тонен камион, който с висока скорост се е врязал в събралото се множество от хора в курортния град Ница на крайбрежната улица „Английска алея“ (Promenade des Anglais) за да гледат зарята.

Шофьорът е изминал около 2 километра през хората и е открил огън по тях, което обяснява големия брой на жертвите, съобщи зам.-префектът на департамента Алп Маритим – Себастиен Юмбер, предадоха агенциите.

Водачът на тира е бил застрелян от полицай, но все още не е идентифициран, уточни Юмбер.

Социалните медии бяха залети от снимки на безжизнени тела и кръв по улицата, което принуди полицията да помоли гражданите да спрат да публикуват такива кадри.

Видеокадрите минути след инцидента показват как граждани тичат в паника и викат „атентат“, „атентат“.

По крайбрежната алея има много хотели, в които работят и българи. Към момента няма данни за загинали наши сънародници. Българин, който е бил на метри от инцидента, разказа пред Нова телевизия, че „хората са били прегазени като кучета“.

Нели Капаси, българка която е била на крайбрежния булевард по време на атаката заедно със семейството си, каза, че е имало много френски семейства с малки деца и чужденци. „Беше ад под небето“, каза Капаси.

Говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде каза пред „Бе Еф Ем“, че все още не може да даде информация за мотивите на нападателя.

Документите, открити в шофьора, сочат, че той е на 31 години френски гражданин от тунизийски произход. Няма данни да е имал връзки с джихадисти. Имал е дребни криминални прояви, съобщиха френските власти.

По думите на Юмбер става въпрос за чист криминален акт. „Франс прес“ обаче съобщи, че разследването е поето от звеното за борба с тероризма.

 Президентът на регионалния съвет на Прованс-Алпи-Лазурен бряг Кристиан Естрози съобщи, че в ремаркето на камиона са открити оръжие и гранати, предаде РИА „Новости“. Руският телевизионен канал Russia Today цитира очевидци, според които заедно с тира в тълпата са нахлули въоръжени, които са открили огън по хората. Други твърдят, че изстрелите са били дело на полицията.

Властите помолиха гражданите да не напускат домовете си.

Кметът на Ница Кристиян Естроси написа в „Туитър“: „Уважаеми граждани на Ница, изглежда шофьор на камион е убил десетки. Засега останете вкъщи. очаквайте още новини“.

След което добави: „Това е най-голямата драма в историята на Ница. Жертвите вече са повече от 70“.

Свидетелка разказа пред радио „Франс инфо“, че камионът се е движил на зиг-заг по улицата. „Избягахме в един хотел и се скрихме в тоалетните с много други хора“, разказа тя. Друга свидетелка сподели, че се е крила в ресторант на крайбрежната улица с още 200 души, докато ситуацията се успокои.

По време на атаката френският президент Франсоа Оланд се намираше в Южна Франция, но замина по спешност за Париж, за да събере националния кризисен център.

Оланд заяви, че атаката е с „неоспорим терористичен характер“. Той обяви удължаване на извънредното положение в страната с още три месеца. То беше въведено преди осем месеца – на 13 ноември след серията терористични атаки в Париж, при които загинаха над 130 души и изтичаше на 26 юли.

Френският президент е разпоредил и привличането на сили от резерва на армията, за да бъде обезпечена сигурността на страната.

Вътрешният министър Бернар Казньов се очаква да пристигне в Ница.

Няма данни за други атаки. Властите отрекоха информации, появили се в социалните мрежи, за заложническа ситуация и помолиха хората да не разпространяват слухове, които само пречат на работата на полицията.

Междувременно властите на Италия затегнаха контрола на границата с Франция, която се намира недалеч от Ница. Проверяват се всички преминаващи автомобили.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране