13.09.2022 | 21:26
Канадска украинка поема НАТО?
Генерален секретар на пакта може да стане Кристия Фрийланд, финансов министър на Канада

За поста генерален секретар на НАТО се обсъжда кандидатурата на вицепремиера и министър на финансите на Канада Кристия Фрийланд, която е етническа украинка.

Според високопоставен представител на НАТО има сериозни сигнали, че следващият генерален секретар на алианса ще бъде една от няколкото “висококвалифицирани жени”.

Четири източника от Брюксел, Вашингтон и Отава категорично твърдят: Фрийланд е споменавана в средите на международната отбрана и сигурност като възможен наследник на настоящия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Подчертава се, че отличното й владеене на руски език и познаването на особеностите на “работата на Кремъл” може да са голямо предимство за нея. Но канадският премиер Джъстин Трюдо ще трябва да действа активно в дипломатическите кръгове и да изразходва политически капитал, за да осигури позицията за своя финансов министър.

Отговаряйки на журналистически въпрос за евентуалното й назначаване на поста генерален секретар, Фрийланд каза, че “вече има две работни места”…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране