08.03.2024 | 17:00
Кандидат-премиерът Мара Габриел вече няма да иска оставки на главни прокурори
Тя се позова на разделението на властите, макар че, когато бе номинирана през 2023 г., пожела отстраняването на тогавашния обвинител №1 Гешев

Мария Габриел няма да иска оставката на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Това стана ясно от неин отговор на репортерски въпрос. Габриел участва в представянето на отчета на правителството след подадената оставка от премиера Николай Денков във връзка с евентуалната ротация.

Журналистка припомни, че миналага година, когато бе номинирана от ГЕРБ за премиер, Габриел заяви, че първото нещо, което ще направи, е да поиска оставката на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Припомняме, че той отказа да я подаде, но Висшият съдебен съвет отстрани Гешев предсрочно.

Сега Мария Габриел отново е издигната за премиер. В тази връзка и предвид обстоятелствата от последните месеци, свързани Мартин Божанов-Нотариуса, Пепи Еврото и т.н., тя бе попитана няма ли да поиска оставката й на Сарафов.

Мария Габриел отговори така: „Мисля, че за да останем последователни с това, което сме правили последните девет месеца, а именно съдебна реформа, антикорупционен закон, конституционни промени; за да има и в новия закон за съдебната власт ясно разграничение между власти, правомощия, но и отговорност, но и механизми, в които да има контрол, не мисля, че който и да е министър-председател трябва да тръгва с такава заявка. Това, което аз искам да видя, е, че последните девет месеца, като сме казали, че в България искаме да има правила, да има независимост, да има отговорност и ясни механизми, по които това да се случва, мисля, че трябва да съм първата, която да го спазва.“

По тази логика обаче изниква въпросът защо миналата година Габриел поиска оставката на Иван Гешев в качеството й на кандидат-премиер и сега не съжалява ли за това, след като е осъзнала, че има разделение на властите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране