08.07.2016 | 22:25
Кандидатура с пясък между пръстите
Следващият президент като една Афродита се заражда от морската пяна

Радио “Фокус”: Как ще се позиционира Патриотичният фронт в битката за президентския пост? Наш гост е Валери Симеонов – председател на НФСБ и съпредседател на ПФ. Г-н Симеонов, всички оставаме с впечатлението, че президентската кандидатура се бави, разбира се, от страна на всички партии. Вашата стратегия каква ще бъде?

Валери Симеонов, ПФ: Нашата стратегия е, че ще издигнем кандидат. Затова спор няма. По отношение на общото впечатление, което се насажда, че се бавят кандидатурите, аз не мисля, че се бавят. Напротив. Мисля че съвсем по-нормалното е да не се издигат към настоящия момент кандидатури, тъй като какво означава да се обяви кандидатура, която в августовската жега, плясък на вълни и пясък между пръстите, какво ще остане в главите на хората от тази обявена кандидатура? Нищо. Естествено и съвсем от само себе си предизборната кампания и въобще борба ще започнат от септември месец, това е ясно на всички. Така че това, че медиите биха желали да имат новини сега, за съжаление не може да определи поведението на партиите.

РФ: Това е едната страна на нещата за медиите. Но все пак и избирателите биха искали да познават кандидатите, да се запознаят с тяхната биография, с тяхната дейност. Отново ще дам за пример САЩ, макар че вие сигурно ще кажете, че ситуацията в България e друга…

ВС: Аз пък ще ви дам за пример Великобритания. Една седмица предизборна кампания, толкова във Великобритания. Така че недейте ми давайте пример със САЩ. Те са голяма държава. Освен това там има огромен дефицит на познаваемост. Лично аз съм бил в САЩ и мога да ви кажа, че има доста хора, които не знаят в момента кой им е президент. Българинът не е чак толкова неграмотен, не е чак толкова аполитичен. Напротив. Проблемите на държавата винаги са били жизнено свързани с живота на всеки българин. В неговото ДНК, в неговата кръв е държавността. Но това е отделна тема. Ако ме поканите, мога да поговоря. Мога да поспоря даже с господин Узунов, ако ме поканите. Така че това е съвсем друг разговор. Мисля, че българинът много бързо ще разбере кои са кандидатите, пък особено ако са познати лица, няма нужда от месеци наред убеждаване предварително.

РФ : Все пак обаче вероятно сте наясно какво ще правите вие оттук нататък – НФСБ самостоятелно ли ще яви, или ще търсите обща кандидатура?

ВС: Естествено, това е една от причините да не мога да ви дам конкретен отговор за това коя ще е нашата двойка. Причината е, че има предложение от “Атака” за издигане на обща кандидатура, за подкрепяне на обща кандидатура. Тези разговори не са приключили. По тази причина някак си ще бъде прибързано да излизам с предположения.

РФ: Заровихте ли томахавките с “Атака”? Имаше жест на помирение от страна на Волен Сидеров, или още сте в процес на размисъл?

ВС: Има жест за обща политическа кандидатура президентска. За миналото се разбрахме да не говорим, поне на този етап. Макар че миналото винаги е един доста голям товар, който няма как да не бъде разтоварен. Трябва рано или късно да се говори за миналото. Но мислим, че сега не е моментът, защото съвсем естествено е, все пак хора на години сме, да поставим на първо място интересите на страната и да загърбим личните си отношения. Това можем да го направим. Аз поне мога да го направя. Виждам, че и Волен прави крачка в тази посока. (…)

РФ: Все пак обаче кога смятате и вие да обявите кандидатурата? Някакъв срок поставяте ли си?

ВС: Естествено че след ваканцията. Най-вероятно след ваканцията. Казвам, най-вероятно… (…)

РФ: Добре. Благодаря ви за този разговор, господин Симеонов, макар че не разбрахме кандидатурата ви за президент. Друг път пак ще ви каним.

ВС: Разбира се. Бъдете настойчиви, ще бъдете първите може би.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране