04.02.2017 | 17:08
Кънев: “Само “Нова Република” е алтернатива на БСП и ГЕРБ
Няма да се спънем трети път в една и съща "тиква", заяви той

“Нова Република” е единствената дясна алтернатива на БСП и ГЕРБ. Това заяви лидерът на “Нова Република” Радан Кънев, който даде официалния старт на Националната надпартийна платформа пред десетки привърженици в София.

“Ние два пъти обединихме дясното зад ГЕРБ – през 2009-та, когато ги подкрепихме, и през 2014-та, когато направихме с тях коалиция. Два пъти дясното в България беше единно зад Бай Кой. Вторият път голяма част от дясното в България дори се набута под шлифера му, остана си там и престана да бъде дясно. Няма да се спънем три пъти в една и съща “тиква”. Този път “тиквата” ще се препъне в нас”, каза Кънев, цитиран от БНР.

Готви се управление ГЕРБ – БСП без опозиция, като единствената алтернатива на статуквото е Нова република, обявиха по-рано днес лидерите на новата формация. “Очакваше се да сте объркани, защото ви казват, че абревиатурата “РБ” е дясно. Но дясното може да бъде обединението по един начин – като алтернатива на социалистическата партия ГЕРБ”, обърна се към присъстващите Радан Кънев.

“Защото вие знаете, ние знаем, че дясното може да е единно само като алтернатива на ГЕРБ, не като патерица на Бай… Защото резултатът от тези управления се оказа държавен рекет върху общините и бизнеса, цензура в медиите, бедни граждани и богати чиноввици… Това е всичко, което дясното не е и не може да бъде. Това води до разочарование у активните българи. Принуждава десни хора да направят най-големия грях – да гласуват в ляво, за да не е Бойко. ГЕРБ връщат БСП на власт. БСП ще напуснат завинаги властта, когато ние отдясно се постараем Бойко Борисов да напусне политическата сцена”, казва Кънев.

“Нова република” е единствената алтернатива на статуквото, заявява и Мартин Димитров. По думите му партиите на статуквото са готови на всякакви комбинации, да си направят експертен, служебни кабинети. Затова за всички, които не приемат сегашната ситуация, има само един път и това е пътят на “Нова република”, посочва бившият лидер на СДС.

Кънев приканва лидерите на партиите от Реформаторския блок да участват в обща предизборна дясна коалиция – въпреки досегашните заявки на “Нова република” за категорично разграничаване от РБ2. За евентуално обединение обаче има две условия – оттегляне от депутатските листи на лидери като Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, и изключване на коалиция с ГЕРБ. За Радан Кънев нямало обаче проблем да се яви на избори с името “Да, България”. Той се надява “Да България” на Христо Иванов да промени решението си за самостоятелно явяване на изборите.

Според Мартин Димитров пък ако “Нова република” управлява, реално за четири години е възможен ръст на икономиката от 6-7 процента, увеличение на доходите с 50 на сто. “Когато си управлявал последните 6-10 години и не си го направил, няма и да го направиш”, коментира Димитров предизборните обещанията на други политически партии. Не може да си защитник на малкия и средния бизнес, и на картелите, и монополистите едновременно, допълва той.

2 коментара

  1. Керпеден Пенчо каза:

    Интересно кого/какво има предвид Радан Кънев за препъването?

  2. Х каза:

    Това новина ли е?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране