17.12.2020 | 23:13
Каракачанов даде нови 79 млн. лв. без търг
Сделката с холдинга "ТЕРЕМ" бе сключена без много шум късно в сряда
Снимка: Архив

Военният министър Красимир Каракачанов възложи без конкурс и крупната поръчка на МО за модернизация на 44 танка Т-72 на стойност близо 79 млн. лв с ДДС.

Сделката с холдинга “ТЕРЕМ” бе сключена без много шум късно в сряда. МО излезе с лаконично съобщение, че става въпрос за доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др. Посочва се, че заводите на “ТЕРЕМ” не могат да извършат основните дейности по модернизацията им и ще трябва да доставят съвременните системи. Това означава, че значителна част от средствата по проекта ще отидат в подизпълнител, който ще достави техниката. МО не казва нито кой е, нито как ще бъде избран.

Изборът на българска фирма отново бе обяснен “патриотично” – парите щели да подпомогнат родната индустрия. Така обаче държавата не може да се възползва от конкуренцията между фирмите за постигане на по-ниски цени. Ведомството информира и че “българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи”, но не се посочва от коя компания и на каква цена.

Само преди седмица Каракачанов възложи без конкурс поръчката за оборудване на Спецсилите с бронирани машини срещу 50 млн. лв. на самоковската фирма “Самел 90”. Каракачанов избра метода пряко договаряне за избор на изпълнител, като използва законова вратичка, свързана с националната сигурност. Каракачанов представи сделката като “патриотично дело”. И двете поръчки минаха през Министерския съвет, а часове по-късно Каракачанов подписа договорите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране