01.07.2017 | 13:45
Каракачанов за изтребителите: Корупция? Нямам доказателства
Военният министър ще поиска поне 8 години разсрочено плащане за самолети

“Съмнения за корупция нямам, докато те не бъдат доказани и нямам право да говоря неща, които не са доказани”.  Така военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов отговори пред Нова тв дали и според него, както според коалиционните партньори от ГЕРБ, при класирането на офертите за нов изтребител може да е имало натиск или корупция с намек, че и президентът Румен Радев може да има нещо общо.

Според Каракачанов няма нищо лошо в това Народното събрание като върховен орган в държавата да провери документацията и хронологията на събитията около купуването на изтребители, класирането на офертите, в което първи и втори са офертите за самолети “Грипен” от Швеция и за “Юрофайтър” от Италия, офертата за втора ръка F-16 от Потругалия е отхвърлена. Министърът уточни, че създаването на парламентарна комисия е начин за прозрачност, тъй като в нея участва и опозицията.

През седмицата по предложение на ГЕРБ парламентът избра временна комисия на тема “нов изтребител”. Тя се състои от 19 депутати, от които 10 – тоест мнозинството, са представители на управляващите от партията на Бойко Борисов и “Обединените патриоти”.

Военният министър заяви, че ще се стреми към разсрочване на плащанията за нови самолети за минимум 8 години, а защо не и за 10-12: “Парламентът е гласувал рамката – за колко години трябва да се плати, на какви вноски трябва да се плаща и какви трябва да са показателите. Гласувана е и сумата. Оттук нататък никой няма право да бяга от тези възможности. Тъй като българското правителство и до ден днешен продължава да иска да разсрочим плащането – да не е за пет години, да е за осем, а в хода на разговорите можем да ги направим 10-12 години.”

По думите му отхвърлената от експертната комисия оферта за F16 е написана така, че сумите за разсрочено плащане не са пропорционално разпределени. Министър Каракачанов коментира, че е било въпрос на експертна оценка дали не е било по-редно да се класират и трите оферти и в хода на чисто търговски разговори да се търси подобряването на тези оферти. На въпрос дали офертата F-16 може да бъде върната, Каракачанов заяви, че това може да го реши парламентът.

Каракачанов не се ангажира с лично предпочитание какви трябва да са новите български изтребители, но подчерта две неща. Първото е, че той самият не е получавал известия нито от Швеция, нито от Италия, нито от страните, предлагащи ни да купим F-16. И второ – припомни, че има страни от НАТО, чието въздушно въоръжение е именно с шведските изтребители “Грипен” като Чехия и Унгария.  „И експертите, и политиците имат различни предпочитания – едните предпочитат F-16, другите – „Грипен”, а трети  – „Юрофайтър”. Пред мен нито американците, нито шведите, нито италианците са лобирали по един или по друг начин, но през медиите се прави лобизъм за едните или другите”, обясни министърът.

Каракачанов коментира и случилото се в Асеновград в началото на тази седмица и последвалите протести.

„В Асеновград имаше поредно проявление на нашите съграждани, цигани, които в последните 25-26 години научиха, че имат права, но не пожелаха да научат, че имат и задължения. В последните 25 години това население беше оставено на произвола на съдбата, беше оставено да намери дупките в нашата социална система, да получава средства без да работи, да не желае да се интегрира и да не спазва законите”, заяви вицепремиерът и подкрепи идеята на колегата си и партньор Валери Симеонов, че трябва да бутнат незаконните къщи в различни махали, не само в Асеновград.

1 коментар

  1. Дочев каза:

    Някак си,не отива на министър на войната,да се снима с венец на главата и с възтясна тениска с емблемата на партийката му, пратила го на министерския стол.Слаб,да не кажа никакъв интерес, от страна на заобиколилите го местни хора.Момичето зад него на снимката,се чуди кой е този човек.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране