25.06.2023 | 11:33
Къро застрелян по бели гащи, продават имението му в ЮАР за 5 млн. долара
Петър Кочанов е бил вписан като бутафорен собственик на къщата в Кейптаун

Къщата на показно разстреляния мафиотски бос Красимир Каменов – Къро в Кейптаун, Южна Африка, вече е обявена за продажба от роднините на убитата с него моделка Гергана Кочанова, научи „Уикенд“ от българи, живеещи в ЮАР. Просторното имение в луксозния квартал „Констанция“ в Кейптаун вече се предлага за продан от имотни брокери, като определената цена за баровската къща с размерите на прогимназия и с двор от над 4 декара е фиксирана на 5 милиона долара.

Неофициално се твърди, че имението, в което на 25 май т.г. Къро беше екзекутиран от отряд наемни убийци заедно със своята втора съпруга Гергана Кочанова, бодигарда си Деан Генов и детегледачката, се води собственост на дружество, контролирано от бащата на моделката – бившия плувец Петър Кочанов.

Той от много години живее и работи в Америка. Смята се, че Кочанов е бил вписан като бутафорен собственик на имението, обитавано от зет му Красимир Каменов и дъщеря му, тъй като има легални доходи и с цел да се избегнат неудобни въпроси пред властите в ЮАР откъде са парите за покупката на баровския дом.

Българин, живеещ от години в Кейптаун, призна пред „Уикенд“, че обявената за продан резиденция на Красимир Каменов – Къро се предлага неофициално и че обявата не е публикувана в специализирани сайтове по изричното настояване на близките на жертвите. „Моята информация е, че къщата все още е запечатана от полицията в Кейптаун като арена на брутално престъпление и продължаващи следствени дейности.

Възможно е имението на Каменов да не се обявява официално за продажба и поради друга причина – за да не се знае, че в този имот е била извършена мафиотска екзекуция с четирима убити. Кой баровец ще си купи къща, в която са били разстреляни като кучета двама мъже и две беззащитни жени?“, коментира пред „Уикенд“ български емигрант, живеещ в Кейптаун.

Месец след бруталното убийство на Красимир Каменов – Къро, властите в ЮАР все още не дават никаква информация за това как се движи разследването. Твърди се, че криминалистите разполагат с огромна база видеоматериал от нахлуването на убийците в къщата на Къро и последвалата масова екзекуция, тъй като висаджийския бос инсталирал камери абсолютно навсякъде в имението си, записите от които се качвали на сървър, който не е бил открит от убийците му.

Знае се, че екип от цели девет наемни килъри, изпратени да ликвидират 55-годишния Красимир Каменов – Къро и неговата съпруга, са нахлули с взлом с брониран джип с фалшиви регистрационни табели и затъмнени стъкла в баровското имение на укриващия се в Кейптаун висаджийски бос около 7,30 ч. сутринта на 25 май. Убийците са били облечени с фалшиви униформи и шапки на американската служба за борба с трафика на наркотици ДЕА и са носели маски на лицата си, за да не бъдат разпознати.

Твърди се, че Красимир Каменов – Къро е бил разстрелян по долни гащи, тъй като още е бил в спалнята си, когато убийците са нахлули в имота му. Каменов е бил атакуван в леглото си, завързан със свински опашки за гърба и свален насилствено от трима от убийците си на първия етаж на къщата, където впоследствие е бил разстрелян от упор в тила и последвал контролен изстрел в слепоочието.

По същия начин са били ликвидирани и съпругата му Гергана Кочанова, бодигарда му Деян Генов и детегледачката му от България, чието име все още не е известно на широката публика.

Неофициално се твърди, че джипът, с който са нахлули убийците на Къро, е бил открит напълно опожарен три дни по-късно от полицията в Кейптаун.

Возилото било обявено за откраднато месец и половина преди Каменов да бъде ликвидиран със семейството си. Преди около седмица пък било открито и другото високопроходимо возило, използвано от наемните убийци, също опожарено напълно и без всякакъв шанс да се открият следи от хората, които са се возили в него.

Според разследващите полицаи, мафиотската екзекуция на Красимир Каменов – Къро в Кейптаун е подготвяна поне 2-3 месеца, а наемниците са били професионалисти в кървавия занаят. Нито един от екзекуторите не е оставил пръстови следи и свое ДНК, като се твърди, че наемниците са действали с ръкавици, за да не оставят отпечатъци. Двама от тях са били чернокожи.

Предположенията се, че за убийството на Красимир Каменов – Къро са платени поне 1,5 милиона долара. Водещата версия е, че Къро е ликвидиран от действащата от години в Кейптаун и в Йоханесбург сръбска наркомафия заради избухнала война за трафика на наркотици, минаващ през Южна Африка. Смята се, че от ЮАР Къро е трафикирал тонове кокаин през последните няколко години.

Все още остава неясна съдбата на трите деца на Красимир Каменов – Къро и моделката Гергана Кочанова. Малчуганите, които са на 8, 11 и 13 години, се намират в социален дом в Южна Африка, но властите крият точното им местонахождение заради опасения за сигурността им. Децата са спрени от училище и с тях продължава да работи психолог.

Предполага се, че трите деца на Къро ще бъдат дадени за отглеждане на дядо си Петър Кочанов, който живее в САЩ и има американски паспорт. С американски паспорт разполага и първородния син на Къро, който се роди в Чикаго през есента на 2009 г.

Друга възможност е децата да се приберат в България и грижите за тях да бъдат поверени на майката на Гергана Кочанова. Процедурата по отвеждането на децата на Красимир Каменов може да отнеме дори 6 месеца в зависимост от решението на съда. Забавяне може да се получи и поради факта, че Република Южна Африка (РЮА) няма подписани спогодби с голям брой държави. Повечето пъти връщането е изключително мудно, а през това време децата на екзекутираните се гледат в посолството на родината си.

От посолството на България в РЮА коментираха лаконично, че децата на Къро не са поверени на техните грижи, но категорично отказаха да дадат информация в кой социален дом са настанени временно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране