17.11.2018 | 14:59
„Кървавият пленум“ на БСП върна Гергов на бял кон
„Бандата на 50-те“ и „Позитано“ 20 ще се дебнат поне до конгреса на 26 януари

Уж „кървавият пленум“ на БСП, на който се очакваше едва ли не да хвръкне главата на лидерката Корнелия Нинова, върна всъщност на бял кон в играта на социалистите низвергнатия от ИБ като шеф по коалиционната политика бос в Пловдив Георги Гергов. Гочиту, както го назовават по-близките му другари, е може би най-реабилитираният червен кадър след реанимацията на Ивелин Николов като главен редактор на скандалния партиен орган в. „Дума“ до провеждането на конкурс за длъжността.

„Георги Гергов трябваше да освести някои хора, които прибързано го бяха изключили от активната политическа игра като Йордан Мичев, който вече не е главен редактор на партийния вестник”, коментира бившият парламентарен говорител на столетницата Атанас Мерджанов. По думите му БСП трябва да управлява с капацитета, ума и таланта на всички свои членове. Такъв според него бил и смисълът на писмото от Костадин Паскалев и Петър Мутафчиев до ръководството. Това било още една стъпка в посока, че не може БСП да се управлява като фирма или търговско дружество.

„С вождизъм БСП не може да спечели предсрочни парламентарни избори. Голяма грешка е партията да подражава в стила на управление на Борисов”, добавя Мерджанов.
Анализатори припомнят обаче, че тъкмо Гергов и Ангел Найденов бяха социалистите от елита, които лансираха идеята за коалиционно управление с ГЕРБ, каквато перспектива отново не била изключена при евентуални предсрочни избори.

Най-остър срещу Мичев, който компромисно е оставен на поста зам. главен редактор, е бил Румен Овчаров, като аргументите му са били, че Данчо Херкулеса е бил от най-върлите, подкрепящи „умните и красивите“ при шествията им срещу кабинета „Орешарски“.

Въпреки че Нинова е декларирала, че споделя констатациите на остриетата Паскалев и Мутафчиев, т.нар. „Банда на 50-те“ и „Позитано“ ще са в състояние на окопна война и дебнене поне до конгреса на 26 януари, когато ще се види коя от тенденциите в БСП ще вземе връх.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране