17.11.2019 | 15:18
Кирил Добрев: Симбиозата ГЕРБ-ДПС скоро ще обезсмисли местните избори
В БСП отново спорят за оставката на Нинова и дали изборите са били успех или провал

Ръководството на БСП посочва “симбиозата” между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средните общини скоро ще обезсмисли местните избори. “Входът на БСП за местната власт е през областните градове”, е отбелязал зам.-председателят на БСП и председател на предизборния ѝ щаб Кирил Добрев пред Националния съвет на партията, който заседава в неделя.

Както стана практика в последните години, и този форум на левицата е кризисен, тъй като вътрешната опозиция иска оставката на лидера Корнелия Нинова, а тя консолидира поддръжниците си, за да остане на поста.

И двата лагера намират основания за претенциите си в резултатите от приключилите местни избори, на които БСП направи крачка напред, но доминиращата роля отново е на управляващата партия ГЕРБ.

В петък 50 социалисти поискаха оставката не само на Корнелия Нинова, но и на цялото ръководство и на предизборния щаб.

Според отчета на Кирил Добрев, за кметовете на Коалиция “БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП печели изборите на първи тур в 35 общини, явява се на балотаж в 57, от които печели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се явява на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях печели софийските “Изгрев” и “Младост”. През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един, сочи докладът, цитиран от пресцентъра на БСП.

Един от изводите е, че за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен.

“ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно”, е подчертал Кирил Добрев.

По думите му симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори.

“Тук е ролята и мястото на БСП – заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази тенденция, не само ние като партия, но и като общество, се опасявам, че следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС, ще бъдат повече”, е подчертал зам.-председателят на БСП.

В своя доклад Добрев е посочил още, че през последните три години се забелязва положителна тенденция – младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата. “Тези избори бяха показателни за това – имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите вече са общински съветници, а не пълнеж в листите”, отчел Кирил Добрев и е дал пример с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини.

С доза ирония той благодари и на всички свои съпартийци, които “нямаха търпение тази кампания да свърши, за да започнат новата – вътрешнопартийната”.

Преди началото на заседанието представителят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов заяви, че анализите на резултатите от изборите са важни, но не трябва да се бърза с оставки:”За мен важното е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и с противопоставяне, което може да бъде конструктивно”.

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отчете тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и при ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП. Станишев видя в това лидерски проблем:

“Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране