23.10.2023 | 22:15
„КОЙ” превзема и телевизия „Евронюз”
Медията променя редакционната посока в услуга на това, което наричаме „задкулисие” или коалиция „Пеевски-Борисов”

10 души са напуснали българската телевизия „Евронюз” само за една седмица, става ясно от съобщения на журналисти в социалните мрежи. Източници отвътре потвърдиха новината. Там са започнали кадрови размествания, създадена е нова длъжност програмен директор, на която е назначена Ваня Бедрова – бивша шефка на кабинета на бившия министър Боил Банов от ГЕРБ (и бивша съпруга на журналиста Иван Бедров, която още носи неговото име).

Журналистите там са добре запознати какво да очакват от новия директор, който ще определя съдържанието, вместо досегашната главна редакторка, назначена от централата в Лион. И това се е превърнало в знак за тях, че телевизията си променя посоката в услуга на това, което наричаме „задкулисие” или коалиция „Пеевски-Борисов”.

Бившата телевизия „Европа” от миналата година стана „Евронюз”-България и през април тази година се раздели с дългогодишния си шеф Георги Харизанов, наричан в социалните мрежи „герберски трол”. Той беше директор на телевизията 6 години и стана като нарицателно за пропагандист, част от

обобщеното понятие „харизани, харалани”

Оттеглянето му, след като тв „Европа” придоби лиценза на „Евронюз”, беше без някакви видими причини, вероятно недоволство от собственика на телевизията, оръжейният търговец Добрин Иванов, собственик и на луксозния курорт Вая бийч на Иракли. И за кратко се създаде впечатление, че телевизията вече става независима, по европейски стандарти, и се откъсва от обслужващата си ГЕРБ роля.

„Евронюз” е създадена отначало като обединение на големите обществени телевизии в ЕС, със седалище в Лион, Франция. По-късно е обособена като частна компания и продадена за кратко на египетския милиардер Нагиб Сауирис. Но в момента е собственост на португалската компания „Алпак”, получава субсидии от ЕС и мести централата си в Брюксел.

Извън Западна Европа има общо 5 страни като България, получили лиценз за „Евронюз” – Сърбия, Грузия, Румъния, Албания.

За да се превърне телевизия „Европа” в „Евронюз”-България, са се водили преговори една година. Тъй като в централата на „Евронюз” много добре знаят какво е положението със свободата на словото в България, са поставили изисквания те да изберат главния редактор, който да отговаря за съдържанието, и да наложат определени професионални стандарти. На изпити в три кръга за главен редактор е избрана Марина Стоименова, бивша репортерка от Нова тв. Сега обаче собственикът Добрин Иванов и синът му Иван Иванов, който е изпълнителен директор на дружеството, въвеждат длъжност „програмен директор” за герберски кадър, и му възлагат отговорността за съдържанието. Което предизвиква и вълната от напускане.

Моделът на телевизията е непрекъснато новини, които се редуват и със събеседници в студио по актуални проблеми в различни дни и часове.

Рейтингът на тв „Евронюз”- България е …неуточнен. Както е известно, единственият измерител на телевизионната аудитория у нас остана GARB, по чиито данни се определя количеството реклама и се насочват паричните постъпления към телевизиите.

GARB е собственост или се контролира от Делян Пеевски,

както много други остатъчни активи, свързани с КТБ. Официално собствеността се губи в лабиринт от фирми и офшорки.

Според данните на GARB „Евронюз”-България се нарежда по-надолу след „България он ер”, някъде до Канал 2 или 3 на БНТ, с различни предавания. Но подредбата според аудитория не може да се смята за обективна. Тя служи само като инструмент, който насочва рекламата към една или друга телевизия. И сега овладяната телевизия вероятно ще получи по-висок рейтинг, за да се отблагодарят на собственика за очакваните услуги.

Но „Евронюз” е марка и престиж, не е само приходи от реклама. Може да се предположи, че е много нужна на когото трябва за европейските избори догодина, затова са тези опити за овладяване.

По по-различен начин беше овладяна и ликвидирана телевизия BiT през 2018 г. Тя бързо се позиционира като четвърта по доверие телевизия, след големите. Съзнателно подценявана беше като рейтинг, за да няма приходи от реклама. Рекламата и без друго се определя до голяма степен от рекламния монополист Красимир Гергов. Но властта на Борисов не понесе свободата на дискусионните студии и гостите в BiT. В ликвидацията участва дори главния прокурор, който оказа натиск върху бизнесмена Сашо Дончев (т. нар. Цумгейт) да не финансира BiT (съвсем погрешно, защото телевизията беше на двама българи от Чикаго). След това купиха от братята телевизията с големи лъжи, че ще правят модерна интерактивна телевизия и спряха всички предавания от другия ден, уволниха неколцина от екипа, други сами напуснаха и след това я закриха.

Сега на тезгяха е „Евронюз”-България. Предстои да видим дали ще я ликвидират или ще я дадат на друг – по традиция Борисов раздаваше на олигарси футболни отбори, вестници и телевизии. Възможно телевизията сега бързо да загуби марката „Евронюз” и да стане отново тв „Европа”.

Случаят може да изглежда дребен, но е показателен доколко е овладяна държавата от олигархичен кръг, дирижиран от Пеевски и Борисов.

Иван Бакалов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране