23.04.2016 | 1:57
Кой ще връща дълговете на Пеевски?
Държавната ББР беше принудена да налее във „ВОДСТРОЙ 98” АД над 72 000 000 лева, нарушавайки собствения си устав
Несъмнено банките – кредитори на фирми на Пеевски са притеснени от оттеглянето на депутата от бизнеса си в България. Никой не се съмнява в недобросъвестността на Пеевски спрямо неговите кредитори. Споменът за погрома над КТБ АД, в който именно той беше основен участник, все още е много пресен. Няколко търговски банки рефинансираха бизнес начинанията на депутата след умишления фалит на КТБ АД – някои доброволно, други – не чак толкова.

Държавната ББР беше принудена да налее във „ВОДСТРОЙ 98” АД над 72 000 000 лева, нарушавайки собствения си устав. Обезпеченията са кухи и/или залози от трети ред – след КТБ и ПИБ.

ПИБ АД е кредитор на следните фирми на Пеевски за над 100 000 000 лева:  Техноекспортстрой ЕАД, Промишлено Строителство-Холдинг ЕАД, Вили Вист ЕАД, Сиболе Сървисис Инкорпорейтид България ЕООД, Дрослиан България ЕООД, Табак Маркет АД , Юрий Гагарин АД и други. Някои от тях са офшорни „създания” и до голяма степен юридически недосегаеми за кредиторите.

ТЪРГОВСКА БАНКА Д финансира в началото на тази година Техномаркет България АД с 10 000 000 евро. Същата банка през март на 2016 г. е финансирала Балканска Медийна Компания АД за покупката на сградата на BTV.  В средата на 2015 г. Благоевград – БТ АД закупува с кредит от ТЪРГОВСКА БАНКА Д Полиграфическия Комбинат в София.

Да не забравяме необслужения дълг на Пеевски /Принт Трейдинг ЕАД/ към ПАРТНЕР ЛИЗИНГ АД, респ. към КТБ АД в размер на 100 000 000 лева, ползвани за построяване на новата му печатница в София.

Евентуалното „непогасяване” на кредити за проекти на медийните компании на Пеевски може да се очаква и във връзка със сериозните официални и медийни отзиви за политическата и икономическа свързаност на частните медии от групата Пеевски със сериозния спад на всички рейтинги за свобода на словото и печата в Бълтария.БНБ би трябвало да насочи по-особено внимание към всички експозиции на Пеевски към търговските банки, част от които са посочени по-горе.

Пеевски не връща заеми. Това е ясно от опита му в КТБ, но не само. Просто още не сме проучили кредитните досиета на негови фирми в други банки за периода от преди възхода на КТБ. Задълженията на неговите фирми се прехвърлят от банка на банка, до последната, която ще издърпа късата клечка.

А в момента текат и стрес тестовете…

Много въпросителни има и около резултатите от оспорването на прихващанията на кредити на фирми на Пеевски и майка му с вземания на вложители в КТБ. При успешно юридическо оспорване той трябва да връща тези кредити на КТБ. Но част от рефинансирането на цесиите включва и нови свежи средства, които вече са похарчени… Каквито и нарушения да прави БНБ, за да ни убеди, че само „КТБ” е била лоша банка, каквито и решения да вземат банките да откупуват заложени активи, какъвто е случаят с откупуването на Кремиковци от ПИБ само и само да се избегне провизирането на лоши кредити в предстресовите времена, тези процеси не могат да продължат безкрайно. Особено в банки, чието състояние умишлено се прикрива, или в малки банки като ББР, където спиране на обслужването на кредити с размера, предоставен на „Водстрой 98” може да означава много големи трудности…

„Ние гражданите“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране