28.05.2023 | 10:58
Командира за „Промяната“: Много нелепости изговориха
Груба грешка беше да се правят поотделно на много вождове, коментира Иван Костов

Щетите от допуснатите грешки трябва да се минимизират и да се търси решение за експертно правителство. Демократичната общност в България е мнозинство и иска да постигне целите с тези хора, които е избрала – има такива хора и в ГЕРБ, и в ДПС, и в ИТН. Това обяви Иван Костов в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт. Той определи като груба грешка вземането на решения в коалицията поотделно. Ако националните ръководства бяха заседавали заедно, нямаше да се изговорят толкова неща, които да подразнят цялото общество, коментира бившият премиер.

Трябва да има правителство заради общата полза за цялата страна, заради бюджет с 3% дефицит, който да ни позволи да влезем в еврозоната, да ни приемат в Шенген, заради прилагането на Плана за възстановяване, за да може икономиката да направи един голям технологичен скок. Това са много по-големи неща, изброи Костов. Той припомни идеята в правителството да останат „примерно представител на ГЕРБ и на ПП, а останалите да бъдат експерти“. Експертният кабинет все повече се очертава като единствен компромис, след като вчера ГЕРБ замрази преговорите за правителство.

България има крещяща нужда от редовно правителство, доминирано от реформаторски, евроатлантически сили и Борисов трябва да избере на коя страна застава, заяви вчера и съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов по повод скандалите с изтеклите записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“. „Кой има интерес това да не се случи? Във вътрешнополитически план това са сили, които искат да продължи управлението на безконтролната служебна власт. Във външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията и срещу Украйна, като поддържат образа на България на “Троянски кон” в НАТО и ЕС. Борисов трябва да избере на коя страна застава“, написа във „Фейсбук“ Атанасов. Сходна позиция зае в петък и Христо Иванов. Според него става въпрос за шантаж и опит страната да отиде на нови избори, „които няма нищо да решат“.

Костов за записите: „Много нелепости са изговорени. Най-явната нелепост е за изпиране на Борисов – това означава гражданска реабилитация на Бойко Борисов. Как може да се говорят такива неща с лекота, след като ти самият искаш съдебна реформа. Тя означава точно това – че политиците не могат да решават кой е за затвора и кой е невинен“.

За коалицията ПП-ДБ: „Коалиция означава група от партии, които имат едно и също отношение към правителството. В този смисъл се удивлявам как на никого не му направи впечатление, че ключовото решение за правителството на втория мандат се взема отделно от ПП, отделно от „Да, България“, отделно от ДБ. Това е груба политическа грешка, която допуска ПП, а и я търпят от ДБ. А сега ДБ изглежда като сателит, като някакъв придатък, защото ПП взема решението с 25 на 24 гласа и го налага на другите“.

За преговорите за правителство: „Преговорите не са замразени, те са върнати в първоначалната им точка, каквото и да си мислят в ПП и ДБ. Трябва да се преговаря оттук нататък така, че да се минимизират щетите. И това трябва да го правят заедно, не отделно – те са коалиция и заедно носят отговорността за това как ще се държат в това Народно събрание. Това е груба грешка да се правят поотделно на много вождове. За да участваш в изпълнителната власт, трябва да имаш много широк гръб в парламента. Но никой не е извлякъл поуките от кратката ни политическа история“.

За Радев и бавенето на мандата: „Този президент отдавна не изразява преобладаващото обществено мнение в страната. Той се е отклонил от този курс. Външният интерес безусловно съществува в България да няма правителство – ако бях на мястото на руските служби точно там щях да атакувам. Радев може би не съзнава рисковете пред България – не съм видял някакъв професионализъм там, някой да го е посъветвал да мисли наистина със загриженост. Виждам го, че той – или поради незнание, или поради идеологическа близост с Путинския режим – той ги обслужва. Но всеки опит на президент да отвори пропаст в българското общество, за да формира в нея свой политически проект, се е провалял, още повече, че той не разбира нищо от политика, то му личи отвсякъде“.

За демократичната общност: „Не са 7% – демократичната общност в България е мнозинство. Правили сме реформите, когато имахме огромно посткомунистическо мнозинство и знам какво е. Бил съм срещу всичките тези хора – срещу 70% протести за това, че помогнахме да бъде свален Милошевич. Сега не е такова положението. Демократичната общност трябва да постигне своите цели и иска да ги постигне през тези хора, които е избрала – и през ДБ, и през ПП, и през една част от ГЕРБ, и ДПС, и ИТН. Единствената съпротива е във „Възраждане“ и там е стопилата се част от проруското мнозинство. Това се е случило в тези години. Навсякъде има демократично мислещи хора. Така трябва да се разсъждава за българския политически спектър“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране