03.12.2015 | 0:57
Конфискуват имущество на Бисеров за 2 млн. лв.
С пари и имоти ще се раздели и доведеният му син Ивайло Главинков

Комисията за конфискация е внесла в съда иск за отнемане на имущество за близо 2 млн. лв. на бившия зам.-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров. Шефът на комисията Пламен Георгиев съобщи, че точният иск е за 1,98 млн. лв., но наложените от съда запори са за имущество на по-ниска стойност. В началото на разследването срещу Бисеров Комисията за конфискация обяви, че ще внесе искове за 7 млн. лв. срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.

Процесът по конфискация на имущество не е обвързан с осъдителна присъда, а само с повдигане на обвинения. Комисията може да иска от съда отнемане на всяко имущество, за което обвиняемият не може да обясни как е придобил парите за неговото закупуване. Условието е обвиняемият да няма обяснения за имущество на стойност над 250 хил. лв.

Георгиев заяви, че Бисеров е сътрудничил и част от нещата, които е подал пред комисията, са били уважени, затова е намалена и общата сума на исканите запори.

До февруари комисията трябва да внесе в съда и иск за отнемане на имущество на банкера Цветан Василев. Преди ден съдът уважи запор на имущество за 603 милиона лева за банкера Цветан Василев. Запорирани са и четири банкови сметки на собственика на фалиралата КТБ, но комисията още не знае какви суми има в тях заради банковата тайна.

„Огромен екип е ангажиран, даваме си ясна сметка, че такъв случай е абсолютен прецедент не само в дейността на комисията, а изобщо в цяла Европа. Един-единствен случай имаха италианските колеги, те бяха наложили по-големи обезпечителни мерки от нас в един случай, който касае дейността на мафията, но те касаят много лица“, каза Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране