04.02.2024 | 10:55
Конфликтът на Радев с Пеевски бил като „Биг Брадър”
Румен Гечев заговори за подводници под флага на „3 март”

Проблемът е, че всичките тези скандални случаи – и наречения от Бойко Борисов „Път на Копринката”, и пътя на магистрала Хемус – се нижат през седмица, но българската съдебна система не реагира ефективно. Крайно време е да се потърси отговорност на тези, които разтакават дела, на тези, които ги слагат на трупчета – на практика те прикриват престъпления, и това става пред очите на целия български народ”.Това заяви в ефира на Nova news народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев.

„Това, което други говорят сега е нещо, което БСП е обявила отдавна и е сезирала компетентните органи. Но, за съжаление, няма реакция от българската съдебна система”, добави социалистът.

В отговор на въпрос на водещия проф. Румен Гечев посочи, че в единия от сигналите – този за Габрово, става дума за покупка на сграда от социалното министерство, при които разликата в цената е от два-три пъти. Той обаче подчерта, че има далеч по-сериозни сигнали и скандални договори, свързани с доставки на горива – на Община Перник, на системата на затворите, цитира договора с „Боташ”.

„Браво на всеки народен представител, който се опитва да търси истината и да задава въпроси. Но след като съдебната система не реагира на нашите сигнали до прокуратурата – на парламентарната група, на председателя на БСП, на депутати от БСП, странно изведнъж, след като Пеевски зададе тези въпроси, сякаш има някакво задвижване. Да се надяваме, че няма да е временно, а ще има някакви резултати”, заяви народният представител от „БСП за България”.

В разговора за служебните кабинети Румен Гечев отбеляза скандалните думи на Слави Василев, експерт преди в екипа на президента, станали известни в последните дни: „Двама от служебните министри Кирил Петков и Асен Василев са били донесени на листче от някакъв виден бизнесмен, както казва той „голям тарикат”, който отишъл до американското посолство, получил „да”, върнал се в президентството, дал двете имена на президента Радев и – казва експертът на г-н Радев – двамата стават министри в неговите служебни кабинети”.

„Може би се създава един голям „Биг Брадър”, който цели да се отклони вниманието от по-важните неща, в това число задълбочаващата се икономическа криза в Германия, процес, който ще рефлектира и върху българската икономика. Което не значи, че този „Биг брадър” не трябва да бъде разследван”, коментира проф. Гечев за Пеевски и Румен Радев.

Той добави към това предстоящите европейски избори, задаващата се национална конференция на ДПС, която трябва да избере лидер на Движението и фактът, че процесите между Европа, Украйна и Русия не се развиват така, както са били обещани.

„Категорично доказателство, че президентството участва в политическо инженерство, и то не за първи път”, коментира за „3 март” в „Офанзива” проф. Гечев и добави: „Това е, първо – нарушение на Конституцията, тъй като президентът, било то и чрез хора от обкръжението си, няма никакво право да участва в инженерни политически проекти. Второ, регистрацията на 3 март категорично противоречи и на законите – никоя политическа сила няма право да си присвоява националните празници. И трето – това става през август, миналата година, което потвърждава, че сме били прави. Че, тези, които напуснаха БСП и Националния съвет и обвиниха за това партията и ръководството, всъщност са имали други намерения. Днес подводниците изплуват под флага на „3 март” и това показва, че е било една добре организирана операция на отслабване на БСП”, посочи социалистът.

Румен Гечев бе категоричен, че в БСП не се притесняват от нова президентска партия: „Ние сме партия на повече от 130 години. единствената социалистическа партия от Източна Европа, което е на политическия терен. И ще останем на терена, тъй като провеждаме последователна политика, предлагаме алтернативни решения, защитаваме и не предаваме нашите избиратели. За разлика от други, които преди изборите се кълнат, че няма да се съюзяват, а след тях – правят сглобки, тип пладнешки грабеж, на гърба на народа.

Нашите представители в Европейския парламент в отиващия си мандат, които бяха избрани при тайно гласуване, не оправдаха доверието ни. Не съм ги виждал тук, в Народното събрание, на съвещания на Националния съвет на БСП, с изключение на един от тях. В много случаи гласуваха против решенията на НС на БСП, ще посоча Истанбулската конвенция, санкциите срещу Русия. Какви хора ще изпратим – ще решат нашите първични партийни организации. Но категорично трябва да са хора, които са активни и умеят да убеждават в защита на българския национален интерес.

„Не сме готови да влезем в зоната”, категоричен беше народният представител от БСП проф. Гечев в края на разговора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране