26.06.2019 | 0:01
Коригират учебниците по история за X клас
Помагалата по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени

Масовото недоволство срещу материала в учебниците по история за десети клас накара МОН да се коригира. Образователният министър Красимир Вълчев даде разяснения, че новите учебници, всъщност още не са утвърдени. От образователното министерство ще отправят препоръки към отделните издателства да си коригират спорните уроци.

За новите учебници по история за десети клас, които ще влязат в сила от учебната 2019/2020 година, има възражения за начина на представяне на историята на България от времето на комунизма.

Учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства, предлагат се за одобрение на Министерство на образованието от издателствата. Вълчев обясни, че те са минали оценката на оценителите, също така и на учителите, получили са положителна оценка.

Но това, което аз видях и колегите, това, което са видели и тези историци, които са реагирали, е, че има минимализиране на някои факти, недостатъчен акцент на базовите характеристики на периода и режима, посочи образователният министър. Той бе категоричен, че учебниците по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране