08.12.2023 | 12:27
Корнелия Нинова 16 пъти по-богата за година
Тя е успяла да събере цели 82 хиляди лева за няма и 12 месеца

Спестяванията на лидерката на БСП Корнелия Нинова са набъбнали цели 16 пъти в рамките на само 1 година.   Това е видно от имуществените й декларации, подадени към КПКОНПИ съответно за 2022 и 2023 г. До миналата година социалистката е разполага едва със скромните 5 хиляди лева, внесени в сметка на нейно име в българска банка. Символичната сума не помръдваше години наред и Нинова все беше в дъното на класацията за най-богатите български политици.

От началото на 2023 г. обаче шефката на БСП явно се е мобилизирала да спестява и е успяла да събере цели 82 хиляди лева за няма и 12 месеца. Това означава, че Нинова е внасяла по минимум 6 хиляди лева месечно в спестовната си сметка – почти цялата си депутатска заплата. Възнаграждението на народните представители в 49-ия парламент варира около 6 хиляди лева, но без клас прослужено време и допълнителни възнаграждения за участия в комисии. То се мени на базата на средната работна заплата в обществения сектор в последния месец на тримесечието. Това означава, че

в последната година Корнелия Нинова е успявала да спести почти всички доходи, които е прибрала. Банковият й влог е по-дебел от този на съпруга й Митко, който пък държи в сметките си около 57 хиляди лева. Той от дълго време трупа стаж на висока позиция в „Лукойл“.

От близо 20 години семейство Нинови не влага средства в недвижими имоти. И до ден днешен те обитават семейния си апартамент в София, закупен още в зората на брака им. С второ жилище в столицата се сдобиват през далечната 2004 г. То се намира в квартал „Овча купел“, голямо е 89 квадрата и според запознати навремето Корнелия и Митко инвестирали в него, за да го предоставят на сина си Рафаел. Към днешна дата то стои неизползваемо.

След дипломирането си в Софийската математическа гимназия Рафаел предпочете да замине веднага за Щатите, където завърши висшето си образование.

С парите от стипендии и наградни фондове Рафи финансира образованието си в прочутия университет „Бъркли“ в Щатите, от който има докторска степен по финанси. И до ден днешен синът на Нинова продължава да живее в САЩ. Първо се бе установил в Ню Йорк и бе съсед на дъщерята на Доналд Тръмп и редица холивудски звезди, защото жилището му се намираше в прословутия и скъп квартал „Манхатън“. Там той работеше в известната банка „Голдман Сакс“ като финансов анализатор. После обаче реши да се насочи в друга сфера и вече повече от две години е преподавател в университета „Станфорд“ в щата Калифорния.

В Америка той има и сериозна приятелка, която все още не се е решил да покаже публично. През лятото Рафаел стана на 30 години и бе за кратко у нас. Майка му и баща му го очаквали у дома и за Коледа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране