14.01.2024 | 10:39
Корнелия Нинова: Аз не съм Сергей Станишев. Няма да съм в листата на БСП за евроизборите
Зад проекта "3 март" прозира алчността на президента за повече власт, смята тя

“Не. Аз не съм Сергей Станишев. Няма да участвам в изборите за евродепутати”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече появилите се информации в последните дни, че се включи в битката на предстоящите евроизбори.

Тя посочи, че е рано да се говори за листата на БСП, като процесът започва на 20 януари с национален съвет. “Много са важни европейските избори особено в този динамичен свят Българските граждани трябва да разберем, че по-голяма част от решенията и политиките, които се отразяват на всеки един от нас, се взимат там (Европейският парламент – б.а.) и там трябва да има българи, които защитават националния интерес, българският интерес в рамките на общия ни европейски дом, а не “йесмени” и “йеслейди”, които се съгласяват с всичко, което другите кажат и решат”, каза още Нинова.

На въпрос дали лица като Ваня Григорова, която стигна до балотаж на кметските избори в София и загуби с минимална разлика, Нинова отхвърли питането.

“Взаимна загуба на време ще е, ако в момента говорим за европейската листа. Тепърва при нас започва този процес с номинациите”, каза тя.

Бившият премиер Сергей Станишев бе председател на БСП от 2009 до 2014 година. На изборите за Европейски парламент през 2014 е избран за евродепутат. На 29 септември 2012 г. Станишев е избран за президент на ПЕС и е преизбран на поста през 2015 г.

Нинова остро критикува и потенциален политически проект на президента Румен Радев.

“Що се отнася за партията на Радев. Да, чувам. Той прави поредна партия – 3 март. На база на подписите, които събраха за спасяването на 3 март (като национален празник – б.а.). Първо, неуспяха да съберат подписи за референдум. Второ, тези хора са се подписали за референдум, а не за партия, т.е. използва се патриотичното чувство, за да се създаде поредна трагична партия на президента Радев. Смятам, че няма да успее, но показва още веднъж желанието и алчността на президента Радев за повече власт от това което президентската институция има по Конституция. Да се влияе на изпълнителната власт, на процесите в страната, на парламентарната работа”, коментира Нинова.

Тя обяви, че преди дни е останала шокирана, когато в НС цитирала, че 7000 души са уволнени по време на служебната власт, а премиерът Николай Денков я поправил, че уволнените са 14 000 души.

“Как може да 3 месеца да уволниш 14 000 души в цялата държава и да си направиш своята кохорта? Това излиза извън всякаква нормалност на президентската институция”, възмути се Нинова.

“Това не е просто мнозинство от 160 гласа, това е пълзящ диктат. Погазват се основни принципи на държавността. Готвят се да разпределят регулаторите на 3 квоти, според партиите в сглобката – ГЕРБ, ДПС и ПП. БСП няма да участва в политически пазарлък, ще предложим свои хора, които няма да бъдат депутати, а експерти”, заяви още в неделя в “Денят започва с Георги Любенов” лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя добави, че ако ротация военният министър Тодор Тагарев трябва да бъде първият, който трябва да бъде сменен и изрази съмнение, че след ротацията правителството може да изкара пълния си 4-годишен мандат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране