27.04.2024 | 11:02
Корнелия Нинова напълно превзе БСП-София
Започва вътрешна битка за червената група в Столичния общински съвет

Софийската организация на БСП, която беше най-големият бастион на вътрешната опозиция в столетницата, беше окончателно превзета от партийната централа на “Позитано” 20, след като ръководството й беше напълно подменено. Битката между ръководството и опозицията обаче продължава – вече за това кой ще контролира червената група в Столичния общински съвет (СОС), обобщава “Сега”.

Наскоро водачът на БСП-София Иван Таков беше сменен с Диана Тонова, която беше лансирана от партийния лидер Корнелия Нинова. Това стана на извънредни вътрешни избори, които Нинова предизвика в отговор на откровения бунт на столичните социалисти срещу нейното водачество. Конкретният повод да свика изборите беше решението на червените общински съветници, начело с Таков, да подкрепят за председател на СОС човек на ПП-ДБ, както и да се споразумеят с ГЕРБ за разпределението на шефските места в комисиите на съвета.

Нинова обяви това за предателство и прокара решение в партийното ръководство да се проведе пълен цикъл избори, с които да бъдат избрани нови партийни шефове на всички равнища в БСП-София. Противниците й обявиха решението за нелегитимно. Това обаче не спря изпълнението му и изборите се проведоха, както Нинова искаше. Така се стигна до смяната на Иван Таков с Диана Тонова начело на организацията.

“Изборът беше абсолютно демократичен”, доволно констатира Нинова тогава и обяви, че градската организация на БСП може да бъде авангард на една силна и обединена социалистическа партия. Таков нарече хората на Нинова “ликвидатори” и отново оспори легитимността на изборите. “По силата на печата и писалката една много малка групичка на “Позитано” прави каквото си иска в БСП”, обяви той.

Всичко приключи, след като БСП-София избра новия градски съвет на организацията и новото изпълнително бюро, което е оперативният й ръководен орган. В него са наредени приближени до Нинова като Диана Тонова – председател на бюрото, Георги Свиленски и Александър Симов като нейни заместници. Тонова смени Таков и като шеф на групата на червените съветници в Столичния общински съвет. Така противниците на Нинова бяха изхвърлени от всички ръководни позиции.

Те обаче не се отказаха от съпротивата. Вчера червените общински съветници обявиха, че запазват Таков като председател на групата им. Решението за смяната му с Тонова обявиха за “препоръка”, която отхвърлят. “Групата изразява сериозните си притеснения от намесата на тясното ръководство на БСП в решенията й и заявява категорично, че те уронват престижа не само на общинските съветници от местната коалиция, но и на градската организация, както и на самата партия”, обърнаха се общинарите към „Позитано“ 20. И обвиниха партийното ръководство, че влиза в “задкулисни договорки с представители на други политически групи зад гърба на общинските съветници от местна коалиция “БСП за България”.

Вътрешната битка продължава и на друго ниво. През октомври предстоят преки избори за председател на БСП. Нинова не може да участва, тъй като вече е изкарала позволените й от партийния устав два мандата. Тя обаче отказва да коментира темата, което става повод за спекулации, че соцлидерът ще потърси вратичка в партийните правила, за да си осигури нов мандат.

Междувременно, противниците на Нинова се консолидираха в ново вътрешно опозиционно движение – „Бузлуджа“. Несъмнено основната му цел е да оспори властта на Нинова на изборите и на партийния конгрес, който трябва да се проведе през ноември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране