29.06.2022 | 14:14
СЕМ остави Кошлуков начело на БНТ
В решителния тур по два гласа получиха Венелин Петков и Сашо Диков, които се оказаха недостатъчни

Съветът за електронни медии не избра нов генерален директор на БНТ и след третото гласуване в процедурата, в резултат на което действащият шеф Емил Кошлуков остава на постта си за неопределено време до провеждането на нов конкурс. В решителния трети тур отново нито един от кандидатите не получи нужните му три от пет гласа, в резултат на което процедурата бе прекратена. По два гласа бяха дадени на бившия шеф на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков и на ветерана Сашо Диков. Диков бе подкрепен от представителя на Народното събрание Симона Велева и от шефа на СЕМ Соня Момчилова от квотата на държавния глава Румен Радев. Петков пък бе предпочетен от Велева и от колегата й от квотата на парламента Пролет Велкова.

Сутринта при първото преброяване един глас получи бившият шеф на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков. Неговата кандидатура бе подкрепена от един от най-новите членове на СЕМ от квотата на Народното събрание – бившият водещ в „Дарик радио“ Пролет Велкова. Велкова стана част от СЕМ преди около месец по предложение на „Демократична България“. Нейният колега от парламентарната квота – юристът Симона Велева, гласува за бившия юрисконсулт на БНТ Ирина Величкова. Велева влезе в СЕМ като номинация на „Продължаваме промяната“. Първоначално тя не застана зад нито един от кандидатите, но впоследствие се спря на Величкова, след като стана ясно, че вотът върви към провал.

Много интересен в този етап обаче се оказа вотът на бившия репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова. Тя гласува „въздържал се“, въпреки че призна, че най-много е харесала идеите и предложенията на Венелин Петков за БНТ. Бившият кадър на частната телевизия е най-новият член на СЕМ с указ на държавния глава Румен Радев. Наплатанова мотивира решението си с това, че не иска да бъде обвинение в субективизъм спрямо бившия си шеф в частната телевизия.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова, която отново е от квотата на Радев, също не подкрепи нито един от кандидатите. Според нея в конкурса не се е явил човека, който е в състояние да събуди „спящия великан“, както вчера Венелин Петков нарече обществената медия. Тя изрази надежда, че подходящият кандидат ще се появи в една следваща процедура.

Най-старият член на съвета Галина Георгиева, която е в него от 2019 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на ДПС, гласува за действащия шеф на националната телевизия Емил Кошлуков.

При вторния опит за избор Велева предложи да се гласува и за кандидатурата на Сашо Диков, който при първото пресяване не получи нито един глас. Последва вот, при който Диков бе подкрепен както от нея, така и от Соня Момчилова, въпреки че в началото тя заяви, че се въздържа по отношение на всички участници в надпреварата. Два гласа – на Пролет Велкова и на Симона Велева, получи и Венелин Петков, който в първия тур бе посочен за победител от Велкова. Сега обаче той бе подкрепен и от Велева, след като юристът поясни, че за нея е изключително важно да бъде избран нов началник на обществената телевизия. И при второто гласуване само един глас подкрепа остана действащият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. След час ще се проведе трето, решително заседание и гласуване в СЕМ. Ако и след него никой не получи три гласа, конкурсът ще бъде прекратен и Кошлуков ще остане като временен директор.

Останалите кандидати за нов директор на БНТ са спортният журналист Сашо Йовков, членът на УС на телевизията Василена Матакева,  директорът на БНР в Кърджали Красимир Ангелов и преподавателят в Софийския университет Светлана Божилова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране