15.12.2018 | 0:01
КПКОНПИ ще конфискува имущество и при прекратено дело
Поправките бяха предложени от ГЕРБ

Антикорупционната комисия ще има право да отнема незаконно придобито имущество и при прекратено наказателно производство. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промените в Закона за противодействие на корупцията. “За” гласуваха 116 народни представители, 6 бяха “против”, а 25 се въздържаха.

Поправките бяха предложени от ГЕРБ. Според тях не трябва да има законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество дори при прекратено съдебно дело. Мнозинството внесе корекциите на 10 декември, след като Върховният касационен съд излезе с тъклувателно решение, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация. Правната комисия прие промените на 12 декември. Тогава депутатите от БСП поискаха тексът да не влиза в пленарна зала спешно, за да могат народните представители да се запознаят с доводите и становищата по законопроекта. От ГЕРБ обаче смятат, че промените са спешни, именно заради тълкувателното решение на ВКС.

Депутатите в пленарната зала нямаха нужда от много време да ги убеждават, че съдът иззема функциите им и променя закони, и натиснаха копчетата. Още повече, след като изслушаха доклада на правната комисия, че до момента нанесените щети на държавата от тълкувателното решение на съда възлизат на 22 млн. лв. Цифрата съобщи преди ден шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който получи подкрепата на парламента, за да може комисията да продължи работата си без спънки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране