21.05.2019 | 0:01
Край на безплатното саниране на частни жилища
Програмата за обновяване ще продължи, но по нов начин от 2019 г.

Правителството ще прекрати т.нар. безплатно саниране на частни жилищни сгради, защото „не е справедливо“. Националната програма за енергийна ефективност ще продължи по нов начин през 2019 г., става ясно от разговор между премиера Бойко Борисов, вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и кмета на Пазарджик Тодор Попов, публикуван на фейсбук страницата на премиера, който откри завод за авточасти в града.

Дискусията помежду им, на която се разискват теми от общонационално значение, става в автомобил, управляван от министър-председателя, докато пресаташето му снима. Явно това е сценарий, който се харесва на Борисов, тъй като по същия начин – с разговори в колата или от колата с хора, покрай които преминава, минаха и други негови обиколки из страната, например миналата седмица на магистрала „Хемус“.

Националната програма за саниране стартира през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори. Първоначално тя тръгна с 1 милиард лева от държавния бюджет, а след това бе даден още 1 милиард, пак пари на данъкоплатците.

Тези 2 млрд. лв. се оказаха достатъчни за обновяването на 2022 блока в цялата страна. От тях към момента 1669 жилищни сгради са изцяло санирани, а за 17 не са започнали каквито и да е дейности, показват данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) към 13 април. Останалите блокове, получили финансиране, са на различен етап от санирането.

Преди четири години опозицията обвини управляващите, че предизборно се използват пари от държавния бюджет, за да бъдат спечелени местните избори. Тиражираха се и спекулации, че домовете на хората ще бъдат отнети, след като бъдат обновени.

Това, разбира се, не се случи, но програмата обаче раздели обществото, защото под 2% от населението се възползваха от парите на всички българи.

Програмата предизвика и съмнения за корупция, тъй като близки до управляващите на национално и местно ниво, печелеха обществените поръчки. Именно от програмата за саниране тръгна скандалът „Кумгейт“ с „дрийм тима“ на Делян Добрев от ГЕРБ. Тогава той подаде оставка, но мнозинството не я прие и той остана депутат, докато преди няколко месеца не го застигна нов скандал – за апартамент в София на името на майко му, в който той живее под наем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране