02.12.2015 | 0:01
Кралев зачерква щангите
Те сами се закриват, защото федерацията няма пари да плати глобата и ще остане без лиценз, категоричен е министърът

Министърът на спорта Красен Кралев обяви, че няма да отнема лиценза на Българската федерация по вдигане на тежести, но централата няма да получава повече държавно финансиране, а няма и пари да си плати глобата от $500 000 за хванатите с допинг 11 щангисти през март, и така сегашното ръководство няма да има право да управлява спорта.

Той е категоричен, че фиктивното участие на световното първенство в Хюстън ще има сериозни последствия. За Щатите на пожар заминаха петима щангисти, но трима изобщо не вдигаха заради травми. Двамата, които излязоха на подиума, пък останаха на дъното на класирането. Кралев обаче обяви, че министерството и държавата няма да спрат да подпомагат един от най-успешните спортове в миналото.

“Не искаме да закриваме Българската федерация по щанги, те сами го правят. Те нямат лиценз, докато не платят глобата на световната федерация. Щом нямат лиценз, следователно не могат да извършват дейност и няма как да получат финансиране. Нашето намерение е да отпуснем средства на клубове или на отделни перспективни състезатели. Въпреки всичко, което се случва в Българската федерация по вдигане на тежести от толкова много години, не можем просто да закрием този спорт. Тези скандали и безумия, които продължават в последните 40 години, трябва да бъдат спрени”, категоричен беше Кралев.

“Ръководителите на федерацията не са коректни с министерството. Разочарован съм. Все нови обстоятелства изникват. И без участие на световното щяхме да вземем трите квоти, но няма шанс нашите щангисти да вдигат на Олимпиадата в Рио. От федерацията се опитаха да оправдаят “екскурзията” до САЩ, но правилата са, че ако от дадена страна са хванати над 9 души с допинг, то тя не може да участва на Олимпиада.

Такъв е и нашият случай. Не разбирам защо 9 месеца шефовете на щангите говореха несериозни неща. Федерацията обжалва, но това е само за размера на глобата, а той не влияе на забраната за участие на Олимпиада”, коментира Кралев. “Затова със сигурност ще има последствия. Решението да спрем финансирането им не е лично мое, а на комисията към министерството. Направихме всичко необходимо да бъде намалено наказанието. Дори ходихме на крака при Тамаш Аян (б. ред. – президент на Световната федерация по вдигане на тежести). В крайна сметка решихме да направим компромис и да финансираме участието на наши състезатели на световното и направихме разходи от 62 000 лв. Несериозно е обаче в Хюстън да ходят контузени щангисти само “за да усвоят парите”, каза още Кралев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране