03.10.2023 | 13:29
Кремен Георгиев: ТЕЦ-овете са базисна мощност, трябва да станат конкурентноспособни
В териториалните планове е записано, че всичко това трябва да се замени с фотоволтаици, което е несериозно, казва енергетикът

Представители на протестиращите на АМ „Тракия” енергетици се отправиха към София. Очакванията им са за конструктивен диалог с представители на партиите, които подкрепят кабинета.

„Има решения, които показват непознаване на пазарната икономика”, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в коментар за исканията на енергетиците в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„По отношение либерализацията на енергийния пазар (енергетиците искат и да бъде отложена либерализацията на пазара на ток от 2026 г., бел. ред.) това предложение не е нито социално, нито логично. Трябва да остане субсидираната енергия в определени обеми за най-бедните ползватели на ток. Не е логично да бягаме от пазарните цени за хора, които могат да платят – тези със средни и по-високи доходи”, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и обясни, че това е становището на работодателските организации в страната.

Според Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите разходите на ТЕЦ-овете за преработка на въглища са високи. „Макар въглищата да са местна суровина, растат цените на квотите на въглеродните емисии. И може да се окаже, че тези централи са нерентабилни чисто икономически. Освен рентабилност, те имат и друга характеристика – базови са. В териториалните планове е записано, че всичко това трябва да се замени с фотоволтаици. Извинявайте, но това е несериозно. Базова мощност означава конкретен вид мощност. Самите централи би трябвало да направят така, че да са конкурентноспособни“, каза още Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране