26.04.2024 | 10:36
Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС
Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ Бойко Борисов

След предстоящите парламентарни избори под никаква форма коалицията ПП-ДБ няма да влиза в договорки с ДПС. Това заяви по Би Ти Ви членът на ръководството на ПП Лена Бориславова.

“В момента имаме ясен проект за следващи стъпки за работа, за да може България да се превърне в нормална европейска държава. Този път ще искаме те да се изпълняват с ясен ангажимент във времето. Всеки, който е готов да го направи, ще може да работи с нас. Делян Пеевски вече доказа, че не може да работи с ПП-ДБ. Ако в бъдещото управление ДПС искат да подкрепят проевропейски политики, могат да го правят. Но това няма да се случва на цената на квоти, гарантирани места и т.н.”, коментира Бориславова.

По отношение на ГЕРБ Бориславова допусна, че отново може да се стигне до съвместно управление. “Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите ще е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към тях. Ако Бойко Борисов поеме ангажимент за програми и всеки ден го спазва, и имаме независими конкурси, което е най-големият негов и на Пеевски страх, тогава можем да работим”, каза още тя.

Бориславова повтори познатата теза, че некоалицията с ГЕРБ се е разпаднала заради намесата на Пеевски в процеса на реформи, които е трябвало да се случат. “Сглобката спря да работи именно защото ние отказахме да гарантираме квота на Пеевски в регулаторите и в институциите на държавата. Единственото, което подценихме, когато преди 9 месеца се договаряхме с ГЕРБ, и това трябва да отчетем като наша грешка, е обстоятелството, че влязохме в сглобка с партията на Бойко Борисов, но не оценихме колко зависими са те от ДПС. Шефът, ръководителят на ГЕРБ, е Делян Пеевски”, коментира Бориславова.

Тя отхвърли и възможността след изборите ПП-ДБ да влязат в коалиция с “Възраждане”. “Ние имаме програма, която е проевропейска, която не се подкрепя от “Възраждане”. Никога досега не сме има общи гласувания в зала, а само през последния 1 месец имаме над 10 гласувания заедно на ГЕРБ и “Възраждане”, с които минават неща, срещу които ние възразяваме, защото не са добри за хората”, каза още Бориславова.

Тя се спря и на вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста на председател на Народното събрание. “Проблемът с Росен Желязков бе, че вместо да действа като пръв сред равни, след разпадане на сглобката той започна да действа като пленник на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Един от многото примери за това бе от миналата седмица, когато в абсолютно нарушение на правилата за работа при оттеглена оставка г-н Желязков осигури преминаването на Здравната каса с нейните 8 млрд. лева в ръцете на г-н Мавров, избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Вместо да действа както повелява висотата на неговия пост, г-н Желязков изпълни заръката на Пеевски и Борисов. Проблемът с г-н Мавров е, че е публично известно, че той има преписки в ДАНС и прокуратурата. Това е напълно зависимо лице”, каза Бориславова.

Малко по-късно в парламента Борисов отговори на твърденията на Бориславова. Той заяви, че ако ПП-ДБ изброяват добрите неща, които са свършили през последната година, задължително трябва да споменат ГЕРБ и ДПС. “Над 46 закона сме гласували заедно”, посочи той.

По думите му, Бориславова се е подразнила заради вчерашните съвместни изяви на Борисов и Пеевски – двамата се срещнаха с протестиращи синдикати и миньори, както и с кмета на Ямбол Валентин Ревански. “ДПС е системна партия, която ни е помогнала с ПП-ДБ толкова много закони да приемем. И защото ги оценихме като системна партия, приехме важните регулатори да са със 160 гласа”, допълни водачът на ГЕРБ. Така напомни, че ПП-ДБ се съгласиха в Конституцията да се запише, че регулаторните органи ще се избират с квалифицирано мнозинство в парламента, което изисква гласовете на ДПС.

Борисов отново укори десните, че са направили фатална грешка като са работили с опозицията за свалянето на Росен Желязков като председател на парламента вчера. “Смениха Росен с Росица (зам.-шефът на парламента Росица Кирова от ГЕРБ-СДС – бел.ред.). Това постигнаха накрая. Ако за това си заслужаваше да направят така, че да се смразим още повече, ОК – на г-жа Бориславова й предайте, че ГЕРБ и ДПС, двете партии само, аз говоря от името на ГЕРБ, да правят управление и коалиция. От това, което виждам, поне 5 служебни правителства ще се извървят. Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине. Абсолютно всичко е загубено”, объркано заговори Борисов. Дали за бъдеща коалиция с ДПС, дали за политическа криза – не се разбра какво има предвид.

В същото време, той отново хвърли мост към ПП-ДБ – напомни, че тази сутрин герберите не позволиха да се гледа докладът на временната комисия за скандалите в агенция “Митници”, който засягаше съпредседателя на десницата Асен Василев. “ГЕРБ гласува различно от ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН. Защото ГЕРБ е системна, принципна партия. Ние, където плюеме, не лижеме след това”, колоритно описа Борисов за колко принципен се смята. След това добави, че не е позволил “парламентът да се използва като говорилня срещу Асен Василев и партията на Промяната”.

1 коментар

  1. Галин каза:

    Тая що не си гледа детето, а се меша , където не и е работата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране