17.07.2018 | 15:04
КС отложи решението си за Истанбулската конвенция

Конституционният съд отложи решението си за Истанбулската конвенция и за това дали тя противоречи на Конституцията. Днес магистратите трябваше да се произнесат по казуса, но решиха да го направят в последния работен ден на парламента 27 юли. Не е ясно защо конституцонните съдии отложиха днешното си заседание.

В началото на деня пред сградата на съда се проведе протест срещу Истанбулската конвенция. Припомняме, че по искане на депутати от ГЕРБ КС трябва да се произнесе дали спорният документ противоречи на Конституцията.

Делото се очаква с голям обществен интерес.

Припомняме, че срещу ратифицирането на документа се обяви Българската православна църква. За по-голям обществен дебат по темата призова и президентът Румен Радев. От БСП са категорично срещу Конвенцията, а позицията им е че борбата с насилието над жени може да се води чрез промяна в сега действащото законодателство. От левицата предупредиха за текстове в Конвенцията, които противоречат на Конституцията. На същото мнение са и коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране