08.06.2018 | 12:16
Курумбашев се присмя на гербера Новаков: Не мислете, че Макрон лежи и пъшка

Трябва да сме внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за капитулация не помагат в такива ситуации. Това коментира евродепутатът от групата на социалистите и демократите Петър Курумбашев на брифинг в Народното събрание.

Той иронизира приповдигнатото настроение на колегата си от ГЕРБ Андрей Новаков, който прибързано обяви победа за българските превозвачи и коментира пред медиите, че ЕП е “капитулирало” пред нашите искания.

Андрей Новаков се смята за героя, поразил Макрон, който лежи и пъшка, а до него лежи самодива 60 годишна, описа образно поведението на евродепутата от ЕНП Курумбашев.

Той обясни пред репортерите в НС, че иска да разясни конкретните резултати от гласуването в транспортната комисия в ЕП и добави, че първоначално е имало спекулации относно Директивата за межуднародния транспорт. По отношение на ползване на почивката в кабината – водачите няма да могат да я използват, освен ако не са паркирали на определени паркинги, каквито на практика не съществуват. Също така изискването е намалената седмична почивка да се ползва в хотел, така че и то не е в наша полза. Но най-неприятното изискване всъщност е, че шофьорите трябва да се връщат или вкъщи, или на място, посочено от тях, беше гласувано правилото, че превозното средство трябва да се връща на всеки 3 седмици вкъщи – очевидно и камионите са привързани към своите семейства, а не само шофьорите, каза още евродепутатът и посочи, че ще бъде трудно шофьорът да остане в Западна Европа, а камионите да се връщат.

И по отношение на каботажа – той може да се извършва само в рамките на 7 дни, като те не могат да се вземат наведнъж, а на няколко пъти, но в период на не повече от 48 часа. И каботаж може да се извършва само в посока на държавата, от която е тръгнал. Още нещо, което се гласува и е утежняващо за нашия бизнес – кратките срокове за въвеждане на интелигентния топограф, тъй като между 2022 и 2024 г. всички камиони ще бъдат оборудвани по този начин. Предстои процедура в Европейския парламент, тъй като това решение на Комисията по транспорт може да бъде критикувано от над 76 европейски депутати, коментира Курумбашев и уточни, че този мандат може да бъде оспорван.

Съжалявам, че не мога да ви предложа същото като Новаков, може да е от възрастта. Но относно превозвачите аз съм умерен песимист, каза още евродепутатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране