02.07.2015 | 14:00
КЗК глоби „Мобилтел“ с 362 бона за промоция с ценни подаръци
Мобилният оператор подарявал телевизори, телефони и лаптопи

Комисията за защита на конкуренцията наложи на „Мобилтел“ ЕАД имуществена санкция в размер на 361 863 лв., защото е комбинирала в промоция пакети за услуги с безплатни за клиента телефони, лаптопи и телевизори.

Нарушението е извършено между 1 октомври до 11 ноември 2012 г. с пакета „Повече за теб“. С него на настоящи и нови клиенти се е предлагало да сключат договор за доставка на интернет, цифрова телевизия и мобилна телефония като изберат едно от трите устройства безплатно.

Жалбата срещу телекома е от няколко регионални доставчици на телевизия и интернет.

Комисията е преценила, че  „Мобилтел“ е предлагал на клиентите си прекалено ценни подаръци. Законът забранява тази практика като допуска по изключение безвъзмездно да се предоставят само рекламни материали с незначителна стойност или предмети, които са принадлежност към предлаганата услуга. Становището на антимонополния регулатор обаче е, че случаят не е такъв.

Комисията достига до извода, че съществува реална възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на „Мобилтел“ ЕАД към услугите на дружеството. В решението се посочва, че поведението на „Мобилтел“ от естеството да повлияе и да деформира потребителското търсене, като по този начин неблагоприятните последици от извършеното нарушение могат да доведат до негативен ефект върху конкуренцията.

В същото време е отчетено, че промоцията е провеждана само в девет населени места, а нарушението е леко. Затова размерът на глобата е 0.05% от нетните приходи на компанията за 2012 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране