06.07.2015 | 12:25
КЗК глоби „Юбер“ с 200 000 лв.
Компанията не плаща лицензи и не отчита приходите си

Комисията за защита на конкуренцията налага 4 глоби на обща стойност 200 хиляди лева на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози “Юбер”* (Uber). Това съобщи говорителят на комисията Марио Гаврилов пред БНТ.

Той обясни, че според КЗК услугата „Юбер“ е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на този пазар.

На двете компании, извършващи услугата „Юбер“, са наложени по 2 глоби от 50 000 лева. Едната от тях е, защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Другата е, че са отказали да сътрудничат на комисията.

От компаниите твърдят, че не извършват такива услуги, но след задълбочен анализ КЗК е установила, че осъществяват пътуване срещу заплащане по предварително зададен от потребителя маршрут.

В петък от компанията за така наречените граждански таксита съобщиха, че временно спират спорната си услуга UberPOP във Франция. Двама ръководители на Uber в Париж ще бъдат изправени пред съда заради услугата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране