17.12.2023 | 20:38
Лидия повярва, че е кралица, олекна със 100 000 евро след интернет свалка
Преди 5 години Лидия качила свои снимки във фейсбук. Не след дълго непознат чужденец харесва снимките и є иска приятелство

Добро утро, кралице моя? Спа ли добре? Сънува ли ме? Мечтаеш ли за нас? Така започват сутрин посланията във фейсбук и продължават до вечерта, като стават все по-нежни и по-топли – такива, на каквито не са способни българските мъже ухажори. Това разказа Лидия Загорова, която не се бои да застане с името и лицето си пред медиите, за да предупреди всички жени, че в социалните мрежи ги дебнат “романтични измамници”.

Атаките се засилват особено по Коледа, като най-често търсят контакти със самотни дами на възраст 50-60 години – разведени или вдовици. Пускат въдиците, като видят техни снимки без съпруг или приятел, а с цветя, куче или котка.

Преди 5 години Лидия качила свои снимки във фейсбук. Не след дълго непознат чужденец харесва снимките и є иска приятелство. Ухажорът се казва Гомез Робинсън и е красив, чаровен, има излъчване. Работел като военен лекар на мисия в Йемен.

Започна една бурна, любовна кореспонденция. Беше пълна с любовни бомби, с обещания и желания за женитби. Кой не желае да бъде обсипан с любов? Само че това е подозрителното”, разказа Лидия пред “Нова телевизия”. В един момент, когато уж богатият доктор Робинсън й поискал да му преведе 100 000 евро, тя успяла да се осъзнае преди да му даде парите. Сама започнала и щателно разследване в интернет. Оказало се, че Гомез се представя и като Адису Уилиъмс. Срещнала го и с името Фред Дейвид в различни профили във фейсбук. В крайна сметка излязло, че всичко тръгва от фалшив адрес в Нигерия.

“Романтичните измамници” – това са хора, наети да работят в цели колцентрове в Африка или Азия, които денонощно бълват в интернет съобщения от името на западни лекари, генерали, летци и космонавти, които търсят любовта в Източна Европа.

Според шефа на “Киберсигурност” в ГДБОП Владимир Димитров по 2 български на седмица стават жертва на подобни измами. Той разказа и особено фрапантен случай от жена от варненско село, чийто деца се оплакали в полицията, че майка им е продала два апартамента и наследствени земи и изпратила парите на такъв мошеник, сега се срамува и е изтрила цялата си кореспонденция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране