04.02.2017 | 15:00
Лили Павлова прати президента да пита Брюксел за концесиите
Асфалтът не е вечен, оправда тя дупките по пътищата

Ако президентът смята, че европейската директива по начина, по който Европейският съвет и всичките 28 страни членки са я приели, въвежда корупционни практики, бих му предложила той да повдигне тази тема в Европа. Такъв коментар направи пред бТВ бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод ветото на президента Румен Радев върху закона за концесиите, който беше приет в последните дни на Народното събрание.

В мотивите си за връщането на закона Радев посочва, че ”той въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики”. За президентско вето върху закона настояваха природозащитници, “Нова република” на Радан Кънев, който изпрати специално писмо, “Зелените” и синдикатът “Подкрепа”. Основните възражения бяха срещу въвеждането на така наречените “вечни концесии”, както и срещу текстове, за които се появиха съвнения, че обслужват конкретни бизнес кръгове.

Според Лиляна Павлова обаче законът, който са предложили бившите управляващи, транспонира европейската директива за обществени поръчки и концесии на над 80%. По думите й текстът е преведен едно към едно на български. Директивата за това как трябва да се възлагат концесии, публично-частно партньорство, е нещо, което липсва в нашето законодателство, добави Павлова. Тя каза още, че уважава правото на президента на вето и, ако той счита, че има параграфи или членове от закона, които не са безспорни, би разбрала ветото му върху тях и от експертна гледна точка. ”Но връщане на целия закон при условията на липсващ парламент, това означава да го хвърлим в кошчето за боклук. България вече е в наказателна процедура именно заради липсата на синхронизиране на този закон в нашето законодателство”, аргументира се тя.

Във връзка със сигналите за некачествено саниране в Бургас и Смолян, бившият министър каза, че законът и договорите предвиждат гаранция от 5 години и всички проблеми трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителите. При температури под 5 градуса не трябва да се санира и строително-монтажните дейности трябва да бъдат замразени, добави тя.

Асфалтът не е вечен и трябва да се подменя на 7 години.Там, където има нов асфалт, той не цъфва, дупки няма. Дупките, които се отвориха са там, където има стар асфалт, който не е подменян повече от 20 години. Новите магистрали нямат дупки”, каза Павлова в отговор на въпрос за трагичното състояние на пътищата. “При нас на 7 години пътищата се водят нови и оттам идва проблемът. Това са различните възможности на страната, на бюджета да поддържа тази пътна мрежа и затова инвестициите в пътища трябва да продължат. Затова и предлагаме по-справедливия модел на заплащане, за да имаме възможност за повече пътища. С тол системата – този, който пътува повече, този, който руши повече ще плаща по-високата такса, докато леките коли ще продължат да плащат, но по-ниската такса, за сметка на тежкотоварните превозни средства, които рушат повече и съответно трябва да плащат повече” повтори любимата си теза бившият министър. Поръчката за тол системата всъщност е блокирана от близо 10 месеца заради непрекъснати обжалвания, включително и от чуждестранни фирми..

През зимата запълването на дупки е нещо много временно. При минусови температури единственото, което може да се сложи, е студена асфалтова смес, която да издържи до пролетта, когато да се сложи топъл асфалт”, коментира още Павлова и допълни, че това са пари на вятъра. По думите й това с „кръпка върху кръпка трябва да спре” и е нужно цялостно преасфалтиране. Тя не информация колко участъци и с какви пари е имало намерение да ремонтира изцяло министерството й преди кабинетът на Борисов да хвърли оставка.

3 коментара

  1. Боже каза:

    Тая пък защо не я пратят в космоса, нагла дебелана!

  2. А 21 каза:

    Асфалта не е вечен ,но не е за има няма година??? Справка ,,aсфалта,, по ,,Ботевградско шосе,, е като твоите стрии.Не си мислете че и вие сте вечни! Евреите ще си намерят други актьори за миманса!

  3. Донков каза:

    От общо 17-сет министерства в отишлия си кабинет,10-ет са фусти,а тази охранената е една от тях.Утре Бъчварова няма да може да каже,къде и какво е работила.Експеримент с управлението на държавата, наричам действията на Борисов,експеримент който ни “закова” на последното място по бедност в ЕС,Европа и далеч зад пределите на континента.Фабриката за илюзии трябва да спусне кепенците,да слушаме акълът си колкото е останал и на 26-ти март, да поставим държавата си на нови релси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране