07.01.2017 | 11:16
Липсата на еврокомисар от България не е проблем
Кабинетът на Кристалина Георгиева е разпуснат

Липсата на български еврокомисар не е проблем. Лисабонският договор установява възможността Европейската комисия да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари, обяви говорител на комисията по повод оставката на Кристалина Георгиева и очакваната нова номинация от София на пресконференция.

„Установената система осигурява приемственост в стратегиите и политиките в подобни ситуации, когато се изисква време за постигането на съгласие по номинацията за нов комисар, поясни говорителят. Преди няколко месеца имахме подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил. Мисля, че и сега можем да продължим безпроблемно напред, докато следващият български еврокомисар бъде първо предложен от българските власти, а след това утвърден от председателя на ЕК и назначен от Европейския парламент и Съвета на ЕС“, обясни говорителят.

Той допълни, че кабинетът на Георгиева е разпуснат. Онези членове на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнали в дирекциите, откъдето са дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие.

1 коментар

  1. Bedna, bedna Balgaria каза:

    Кристалина извъртя номет на всички. Безотговорно е. Добре, че не я приеха в ООН-то

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране