07.09.2018 | 10:42
Лобито на Томислав Дончев опитва да превземе ГЕРБ
Задава се сблъсък с Цветан Цветанов. Бъчварова - зад Дончев, депутатите – зад Цветанов

Лобито около вицепремиера Томислав Дончев опитва да овладее ГЕРБ и да елиминира влиянието на архитекта на партията Цветан Цветанов. Последните сътресения в правителството и управляващата коалиция са отглас именно на тази необявена война. Това поясниха от висшето ръководство на най-голямата българска партия.

Твърди се, че опитът за отстраняване на регионалния министър Нанков, минаващ за близък до лобито на Цветан Цветанов, е дело именно на Дончев и неговите приближени. Битката била за 1,3 милиарда лева по ВиК програми, които трябвало да бъде усвоени скоростно в близката година и раздадени на общините.

Който се докопа до министерския пост в регионалното министерство, ще контролира разхода на тези пари и ще влияе върху кметовете“, твърдят източниците.

Не е тайна, че за стола на Николай Нанков се спряга неговата заместника Малина Крумова, известна като протеже на вицепремиера Томислав Дончев. Цветанов и Дончев кръстосват шпаги през Нанков, обобщават ситуацията от ръководството на ГЕРБ.

Битката за конкретния министерски пост обаче била просто епизод от дългогодишно съперничество за доминантна позиция и кадруване в редиците на партията. Томислав Дончев минава за „реформатор“, „либерал“ и приближен до десницата.

През 2016 г. именно той е трябвало да бъде издигнат за кандидат-президент на ГЕРБ. Особено виден член на лобито на Томислав Дончев е бившата шефка на МВР Румяна Бъчварова, сега началник на кабинета на министър-председателя. Известна е с това, че краткото й царуване в полицията е най-печалният и безплоден период в историята на българските силови структури.

В същото време Цветан Цветанов има на своя страна огромна част от партийните структури, болшинството от депутатите, както и твърдата подкрепа на коалиционните партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране