27.12.2023 | 14:13
Махат ли „Альоша“ в Пловдив?
Областната управа се заема в премахването на съветския паметник

В дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник – този на Альоша, което ще е поредното предизвикателство пред България след премахването на монумента на Съветската армия в София.

Трансформация на пространството следва да има задължително. Това обаче как да се трансформира това пространство, е въпрос на дебат сред пловдивчани, каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от „Демократична България“.

Паралелно ще се обследват юридическите и технически възможности това да се случи, обясни тя.

„В Пловдив също е полярна тема от години. Затова и тези действия някои ги наричат закъснели. Всички политици по време на избори не повдигаме тази тема“, коментира Александрова.

Според нея Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Общинската съветничка смята, че не може това да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града.

Всички промени, които се случват рязко, винаги разединяват хората, подчерта Веселина Александрова. Затова и според нея дебатите трябва да се случат по-бавно.

„Не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на пространството. През годините има най-различни идеи за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има идеи за промяна на статуята, така че тя да изобразява Васил Левски.“

„Има данни, има слухове, говори се, че е обявен за паметник от национално значение и че собствеността е държавна, което вече малко изкривява компетентния орган, който трябва да вземе решение“, заяви Александрова.

4 коментара

  1. Адам каза:

    За това трябва местен референдум! Ако „демократите“ са убедени, че това е народната воля, нека си послужат с инструмента на демокрацията. Защото тяхното „допитване“ е ясно – това, което психодясното малцинство иска…

  2. Онуфри каза:

    Не посягайте на символа на Пловдив. Тука ще грешите фатално

  3. Нурс каза:

    Да го махат тоя войник с автомат! Имаме си достатъчно национални герои които да стоят на най високото място в Пловдив и да са лицето на градът ни!

  4. Това каза:

    са поредните глупаци и нагаждачи на променливите времена в момента за собствени ползи, но историята не може да се затрие, рано или късно всичко си идва на мястото…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране