26.08.2016 | 0:12
Мамин Тотьо видя конспирация в обвиненията за пожара
Адвокатите на задържания за палежа на Тютюневите складове в Пловдив смятат, че той е необходимият грешник

Кметът на Пловдив Иван Тотев- Мамин Тотьо отхвърли вчера критиките срещу общината за опожарените Тютюневи складове, заявявайки, че цялата “конспирация” идва от София, която не може да се примири с факта, че града под тепетата ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Въпреки че той вижда конспирация, след това заяви, че “обичаме да се увличаме по теориите на конспирацията”. Според него в казуса с изгорелите Тютюневи складове се търси такава, но такава няма. “Нямаме в общината входирани проектни намерения или дадени заявки за инвестиционни намерения, касаещи имотите на горелите Тютюневи складове”, заяви градоначалникът.

Тотев обяви, че общината няма пропуски в действията си спрямо Тютюневите складове и е спазила закона. “Не е имало причина общината или други институции да се намесват в делата на частните собственици на Тютюневите складове, тъй като те не са пускали сигнали, че нямат възможност да поддържат паметниците на културата, които притежават”, каза Тотев. По думите му  сградите са били конструктивно здрави преди пожара. “Има стотици подобни сгради, паметници на културата, които са в лошо състояние, но са здрави конструктивно. Досега няма пример у нас да е стартирала процедура, в която община или държава да реставрира частни сгради с обществени средства, а после да води дела, за да си ги върне”, коментира кметът.

Малко по-рано адвокатите на обвинения за пожара клошар Любомир Данчев обявиха, че той е “необходимият грешник” на пловдивската прокуратура, за да кажат, че са разкрили това престъпление. Адвокат Зоя Тошкова смята, че е абсурдно тези помещения да пламнат от една цигара, което е основната версия на разследването. Според колегата й Стефан Левашки  Данчев е “идеалният обвиняем”, защото няма постоянен адрес и е осъждан. “Нашата задача е да докажем дали може да се направи обосновано предложение, че той е автор на деянието”, добави Левашки. По думите му Данчев отрича изобщо да е бил по време на пожара в Тютюневите складове – намирал се е в каравана до библиотеката. Двамата адвокати определиха клиента им като напълно беззащитен човек с психични проблеми и без близки хора.

През почивните дни пламнаха Тютюневити складове. Няколко дни по-късно Пловдивската окръжна прокуратура обвини в умишлен палеж 44-годишния Любомир Данчев. Според обвинението той запалил сградата на ул. “Ексарх Йосиф” 13, от която тръгнаха пламъците и обхванаха съседните три сгради – паметници на културата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране