07.05.2024 | 19:35
Мария Габриел, Александър Йорданов и българската еврокомисарка – извън играта за евровота
ГЕРБ-СДС регистрира листата си, водач е Росен Желязков

ГЕРБ-СДС регистрира кандидат-депутатската си листа за евроизборите на 9 юни. Водач е отстраненият председател на Народното събрание (НС) Росен Желязков.

Припомняме, че на евроизборите през 2019 г. първото място бе за Мария Габриел. Номинираната от ГЕРБ за премиер миналата и тази година обаче сега изобщо не е сред кандидатите.

След подаването на документите в Централната избирателна комисия (ЦИК) днес Росен Желязков коментира:

„Няма изненади в нашата листа. Тя е стабилна, няма вътрешни противоборства, няма да очакваме и вътрешна конкуренция, а по-скоро ще очакваме много работа, за да оправдаем доверието като водеща политическа сила и като най-голямата група, която България трябва да формира в Европейския парламент в рамките на Европейската народна партия.“

Желязков не отговори защо в листата не са Мария Габриел и Илияна Иванова, която е настоящият български еврокомисар.

Бившият председател на НС е водач и на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград на националните избори, които ще се проведат в един ден с европейските. След въпрос той кое ще избере – българския или европейския парламент, Росен Желязков заяви, че „това ще бъде политическо решение“.

Прави впечатление, че от втора до пета позиция в евролистата се повтаря подредбата от 2019 г.: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел.

На шестата позиция обаче от квотата на СДС е излъчен секретарят на партията Илия Лазаров вместо досегашния евродепутат Александър Йорданов.

Потърсен за коментар от Клуб „Z” г-н Йорданов, който пък бе председател на 36-ото Народното събрание, заяви:

„СДС е взело решение да бъде Илия Лазаров и да няма друг кандидат.“ Александър Йорданов не си е правил отвод. „Аз дори не бях поканен на събранието (на СДС), на което това е станало“, посочи 72-годишният политик.

След въпрос как си обяснява това, Йорданов каза: „Не искам да коментирам сега за медиите… Идва ново поколение и е важно децата на яки комунистически и ДС фамилии да вървят напред.“

Попитан Илия Лазаров ли има предвид, евродепутатът обясни: „Само това казвам. Нищо не казвам. Нямам предвид Илия Лазаров. По принцип говоря.“

По-късно пред bTV председателят на СДС Румен Христов коментира ситуацията така:  „Не сме свалили доверие от Александър Йорданов. Гласувахме доверие на Илия Лазаров. Нямам забележки към Александър Йорданов. Надявам се да останем в добри отношения.“

Коалицията с ГЕРБ била на идеологическа основа. Тя излязла успешна.

Националният съвет на СДС гласува единодушно тази коалиция да продължи, посочи още Христов.

Ето и цялата евролиста на ГЕРБ-СДС:

1. Росен Димитров Желязков

2. Андрей Андреев Ковачев

3. Андрей Гришев Новаков

4. Емил Йорданов Радев

5. Ева Константинова Майдел

6. Илия Димитров Лазаров

7. Асим Ахмед Адемов

8. Николай Димитров Рашков

9. Алина Стефанова Милушева

10. Себастиян Жан Таджер

11. Борислав Красимиров Киров

12. Станислав Станиславов Петрунов

13. Георги Стоянов Владов

14. Цвета Ангелова Точева

15. Даниел Пламенов Пелов

16. Ваня Радомирова Тонева

17. Полина Венциславова Исаева

Прави впечатление и още едно отсъствие от листата – на Антон Хекимян. Покрай провала му като като кандидат за кмет на София миналата година се появиха спекулации, че той ще бъде изпратен в Европарламента. Това обаче явно няма да се случи – Хекимян не е сред номинираните.

Иначе, днес стана ясно, че в кандидат-депутатската надпревара за 50-ото НС се включва и бившата кметица на София Йорданка Фандъкова. Тя ще е втора в листата за 25-и многомандатен избирателен район-София след водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на предишния Столичен общински съвет (СОС) и зам.-председател на настоящия Георги Георгиев също е на челна позиция. Той е първи в листата на ГЕРБ-СДС за 23-и МИР-София.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Време е за тютюна тая да си ходи в хаджидимово

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране