05.08.2023 | 20:58
Мария Габриел взема по 28 бона „помощи“ на месец от Брюксел
„Парите за адаптация“ се изплащат в срок от три години

Вицепремиерката Мария Габриел прибира по 28 хиляди лева месечно под формата на „помощи“ от Европейската комисия. Те са част от благините, които се полагат на всички бивши еврокомисари, напуснали поста си. Според официалната информация на сайта на ЕК става ясно, че „парите за адаптация“ се изплащат в срок от три години, считано от деня на напускане на длъжността. Тя представлява 65% от последната основна заплата на еврокомисаря.

Според имуществената декларация на Мария Габриел, подадена към КПКОНПИ миналата година, тя е получавала възнаграждение в размер на 43 790 лева месечно, докато е изпълнявала функциите си на еврокомисар на България. 65% от тази сума се равняват на малко на 28 хиляди лева, които се изплащат на Габриел под формата на компенсация след оттеглянето ѝ от длъжността. Съществуват обаче известни ограничения, в случай че лицето започне нова доходоносна работа. Сумата от възнаграждението на новата длъжност плюс тази от компенсацията не бива да надвишава заплатата, която е получавал еврокомисарят, докато е изпълнявал задължението си. Мария не е застигната от тази клауза, защото вицепремиерският ѝ надник е около 10 хиляди лева месечно.

Още по-любопитно е, че 44-годишната Габриел някой ден ще се радва на баснословна пенсия. Правилникът на ЕК гласи, че бившите еврокомисари получават доживотна пенсия, равняваща се на от 4 до 70% от основното им възнаграждение по време на мандата. В най-лошия случай Мария след навършване на 65-годишна възраст ще получава близо 2 хиляди лева от Брюксел, а в най-добрия – до 30 хиляди лева на месец. Докато дойде време за пенсионирането ѝ обаче е твърде вероятно сумата да е нараснала в пъти.

Въпреки огромните средства, с които вицепремиерката разполага, тя е собственик само на един-единствен имот в столицата, който ѝ се наложи да обитава за постоянно, след като се върна от Брюксел, за да участва в родната власт. Апартаментът с две паркоместа е с внушителна площ от 160 кв. м и е купен от нея през 2021 г. срещу близо 370 хиляди лева. В Брюксел и Страсбург със съпруга ѝ Франсоа и сина им Жан-Едуард са обитавали апартаменти под наем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране