03.09.2015 | 17:50
Марка на „Булгартабак“ е контрабандна цигара №1 в Турция
Контрабандистите в тесни връзки с ПКК

Марката „Престиж“ (Prestige) на „Булгартабак“ e най-често срещаната контрабандна цигара в Турция. Това сочат последните данни на борда за разследване на финансови престъпления на Турция (MASAK), съобщава всекидневникът „Милиет“.

В Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а големи суми пари се прехвърлят от източните части на Турция към Истанбул, следвайки пътя на контрабандата. Властите са засекли тесни връзки между някои от контрабандистите и крила на обявената извън закона в Европа Кюрдска работническа партия (ПКК). Инспекторите от MASAK и турското Министерство на митниците са подготвили подробен доклад за потока на контрабандните цигари в Турция. Налице е огромно увеличение на контрабандата на цигари в страната и властите се фокусират все повече върху този проблем. Последните официални доклади бяха изготвени след обстойни разследвания, които продължиха няколко месеца.

Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни черноморски провинции. От там те се разпространяват в цялата страна, главно в Истанбул. „Булгартабак“ продава цигарите си под марката Prestigе на компанията „Салам Кадер Фарадж“ в Северен Ирак, се казва в доклада.

Инспекторите са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Арбил „Ийгъл Груп“ (Eagle Group), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани. Инспекторите също установили, че фирмата-посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак, се казва в документа. Адресът за уведомяване за наличие на сметки по партидите на цигарите е регистриран на името на компанията Kar Foreign Trade Company, която е създадена от Фарук Мустафа Расол, Юмер Х. Ахмад и Хиуа M. Рауф Али. За тази компания е било установено, че е в близки отношения с „Ийгъл Груп“.

По-голямата част от цигарите, които са били произведени в България, Германия, Гърция и Турция, са били продавани законно на няколко фирми в Северен Ирак, включително на Салем Кадер Фарадж, Тарик Абдула Амин и Долован Садиик Фарман. Тези цигари са били прехвърлени през границата от Ирак и Иран към Турция през източните и югоизточни провинции на страната. Парите от тези контрабандни дейности се изпират чрез няколко обменни бюра в Истанбул и източната провинция Агръ.

Според докладите, в Ирак са били създадени две фирми за контрабанда на цигари под имената на Т.А.А. и D.S.F., със сериозни несъответствия между обема на търговията и собствения капитал на тези дружества. T.A.A. е получавала от Турция суми, които са били по-високи, отколкото всъщност е било дължимо за стоките, които тя е изпращала там.

Според разследването е имало огромна сума, прехвърлена от Агръ в Истанбул, на стойност около 500 милиона турски лири, който са били превърнати в пари в брой от партньорите от обменното бюро. Според най-новите статистически данни турската полиция е иззела 99.1 милиона пакета цигари само през 2012 г.. През 2011 г. те са били 69.7 милиона.

Според данните, предоставени от регулаторния орган на Турция за пазарите на тютюн и алкохол (TAPDK), продажбата на контрабандни цигари е особено висока в югоизточната част на Турция. Това е първата дестинация на контрабандистите през южните и югоизточните граници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране