18.10.2023 | 9:49
Масови протести по света след ударите срещу болницата в Газа
Стотици хора се събраха в Рамала на Западния бряг с призиви за оставката на президента на палестинската автономия Махмуд Абас

Масови протести избухнаха в няколко държави след ударите срещу болницата в Газа, предаде БНТ. Часове след удара по болница в Газа със стотици убити палестинци напрежението в Близкия изток ескалира. Хиляди излизат на улицата в Западния бряг и в мюсюлмански държави, а американският президент Джо Байдън се оказа изправен пред неочаквано предизвикателство десет дни след началото на войната с „Хамас“ при нападението ѝ срещу Израел на 7 октомври.

Йордания отмени среща с Байдън, който след Израел щеше да пристигне там за разговори с крал Абдуллах Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската власт Махмуд Абас. Сега той ще пътува само до Израел, където, според Белия дом, ще повдигне „трудни въпроси пред правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

В болница „Ал ахли ал арабий“ („На арабския народ“) в град Газа са убити стотици палестинци – най-малко 300 според контролираното от „Хамас“ министерство на гражданската отбрана, 500 според здравното министерство. С това убитите палестинци при ударите в Газа за десетте дни, след като „Хамас“ отне живота на най-малко 1400 израелци, достигат 3000 души.

Властите в Газа обвиняват Израел, че е причинил „клане“.

Израел настоява, че по-малката групировка „Ислямски джихад“ и нейни несработили ракети са причина за трагедията, осъдена по цял свят. Израелската армия и правителството настойчиво публикуват изявления, а и видеокадри, които според тях доказват това. Последният видеоклип е публикуван в Х със съобщение: „Това е трагичният резултат от изстрелването на ракети от гъсто населени райони.“

Световни медии и агенции отбелязват, че тези твърдения не могат да се проверят, но независимо от тях напрежението се покачва, а натискът върху Израел нараства за облекчаване на блокадата в Газа, където стотици хиляди се прехвърлиха в южната част по израелско искане. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“.

Сблъсъци имаше пред американското посолство в Ливан; шествия срещу Израел в Либия, Ирак и Йемен; протести пред посолствата на Израел в Турция и Йордания, както и в окупирания Западен бряг. Палестинската власт обяви тридневен траур.

В Бейрут протестиращите крещяха „Смърт на Израел“, в Техеран, пред британската и френската мисия – „Смърт на Франция и Англия“, разказва „Франс прес“. Шиитската ливанска групировка „Хизбула“ обяви „Ден на гнева“.

Ливанската групировка „Хизбула“ призова днес да е „ден на безпрецедентен гняв“, на фона на протести пред американското посолство в Бейрут, избухналите броени часове след удара, предаде Ройтерс.

Стотици протестиращи ливанци, някои – с палестински знамена, се събраха късно снощи пред мисията на САЩ, други се стекоха пред френското посолство в Бейрут. Срещу протестиращите близо до американското посолство полицията използва сълзотворен газ.

В столицата на Йордания протестиращи опитаха да нахлуят в сградата на израелското посолство.

Хиляди палестинци излязоха по улиците на Западния бряг. Те заявиха, че искат да видят края на управлението на палестинския президент, който по думите им бездействал за решаване на конфликта.

Хиляди турци се събраха пред израелското консулство в Истанбул. Силите на реда използваха лютив спрей и водни оръдия, за да разпръснат тълпата. Президентът Реджеп Ердоган призова цялото човечество да предприеме действия, за да спрат безпрецедентните жестокости в Газа .

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува нова резолюция за конфликта между Израел и „Хамас“ тази сутрин, проект на Бразилия, след като предишният, на Русия, който дори не споменаваше „Хамас“, бе отхвърлен тази седмица.

Общо 22 арабски държави поискаха в ООН прекратяване на огъня в Газа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е сравнително сдържан в конфликта на фона на дългогодишните си остри атаки срещу Израел, заяви тоди път, че събитията от снощи са „последният пример за израелски атаки, лишени от най-основни човешки ценности“.

За „Асошиейтед прес“ американски представители казват, че вече е ясно, че ограниченото арабско търпение за военните операции ще се изпари напълно, ако условията в Газа се влошат. Според този анализ това не просто ще помогне на „Хамас“, но ще насърчи Иран да продъли да действа срещу Израел и да доведе до регионална криза.

Тази сутрин САЩ съобщиха и за осуетена дронова атака срещу силите им в Ирак.

Какво следва за Байдън

Посещението на Байдън в Израел бе замислено както за разговори за предстоящата сухопътна офанзива в Газа в отговор на нападението от „Хамас“, така и за хуманитарния план за облекчаване на условията в бомбардираната от Израел ивица, подложена на блокада.

Следващата спирка след Израел, Йордания, обаче няма да се състои, след като срещата бе отменена. Разговори с Абас няма да има и в двустранен формат, след като палестинските сили за сигурност изстреляха сълзотворен газ и светошумови гранати срещу протестиращи в Рамалла в окупирания Западен бряг.

Според Белия дом на връщане към Вашингтон Байдън все още смята да разговаря с Абас и Сиси, макар че не се дават подробности, а срещата в Йордания била отменена по взаимно съгласие.

По-рано Байдън каза, че Съединените щати не искат конфликтът да избухне в по-широка война, но Държавният департамент не рискува и каза на американците да не пътуват до Ливан, докато Израел и „Хизбула“ разменят огън. На някои от дипломатите на САЩ в Ливан бе разрешено да напуснат.

Иран, който подкрепя „Хамас“, „Ислямски джихад“ и „Хизбула“, предупреди Израел за ескалация, ако не успее да прекрати агресията срещу палестинците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране